En sam cilj - okolju prijazno

Danes so se mladi petih evropskih alpskih mest leta, med njimi Idrijčani, odpravili na milanski Expo z nalogo, da za seboj pustijo čim nižji ogljični odtis. Izkušnje in predloge za trajnostno ureditev mest bodo predstavili ministrom alpskih držav, med katerimi pa ne bo slovenskih.

Če bo mladim na potovanju elektronika navrgla preveč točk, 
bodo ogljični odtis lahko izračunali s pomočjo igre Spomin 
(levo Lenka Grošelj). Foto: Saša Dragoš
Če bo mladim na potovanju elektronika navrgla preveč točk, bodo ogljični odtis lahko izračunali s pomočjo igre Spomin (levo Lenka Grošelj). Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Mladi iz alpskih mest Avstrije, Nemčije, Švice, Italije in Idrijčani, ki so pravkar na poti v Milano, si želijo čim boljšega varovanja okolja. Gre za prvo od štirih tovrstnih potovanj v okviru projekta Youth Alpine Expres pod okriljem mednarodne komisije za varstvo Alp - CIPRA, v katerem bodo morali sproti izračunavati ogljični odtis.

Cilj bo na poti zelo težko doseči

Za vsak korak udeležencev - od potovanja, prehranjevanja do vzdrževanja čistoče, uporabe mobitelov in sploh vsega na poti - bo kalkulator (deluje na spletni strani projekta) preračunal uporabljen in ustvarjen ogljikov dioksid (CO2) v točke. Posameznik jih ima na voljo sto na dan. Če jih bodo presegli, bodo morali odvečno onesnaževanje odslužiti z okolju koristnimi deli.

“Cilj ni lahek. Skrbno smo se pripravili na pot, preračunavali ogljični odtis in ostali krepko nad stotimi točkami,” je povedala Lenka Grošelj, ki koordinira projekt mladih v Idriji. Če jim bo spodletelo tudi na poti, bodo morali načrtovanemu potovanju z avtobusi in vlaki dodati kolesa ali pa vzeti pot pod noge. Da se bodo lahko odrekli mobilnikom za preračunavanje odtisa in se sočasno zabavali, imajo na igri Spomin natisnjene točke za najpogostejše življenjske pripomočke in hrano. “Če nam ne bo uspelo, bomo na občinskih zemljiščih zasadili drevesa, ki nam bodo odvzela presežen CO2,” je povedala Grošljeva.

Cilj projekta je najboljše izkušnje prenesti v prakso. “Projekt je dober in zato je k njemu pristopil tudi Mladinski center. Ker bo k čistemu okolju največ prispevala trajnostna mobilnost, nameravamo najprej uresničiti projekt Z bicikli v idrijske becirke in izposojo koles. Projekt pa bo gotovo navrgel še vrsto izkušenj in predlogov, ki jih bomo mladi lahko uresničili,” je prepričan predsednik Kluba idrijskih študentov Haris Aldžić.

Po seznanitvi Idrijčanov s trajnostnimi praksami Trbiža, se bodo mladi vseh mest sešli v Milanu.

Poslušali jih bodo ministri, a ne slovenski

V paviljonih sodelujočih držav bodo predstavili izkušnje in predloge za trajnostno urejanje alpskih mest. Med drugimi tudi ministrom za kmetijstvo in okolje teh držav, a slovenskih ne bo med njimi. Pač pa bosta tam na povabilo Švice idrijski pihalni orkester (zaradi odmevnosti nastopa v Švici bo nastopil skupaj s francoskim orkestrom glasbenikov s posebnimi potrebami Tetras Lyre) in župan Občine Idrija Bojan Sever.“Z alpskimi mesti imamo vrsto skupnih projektov in v vse skušamo vključiti mlade,” je povedal Sever. In nato pojasnil: “Pravkar smo se s partnerskimi mesti prijavili na vrsto več deset milijonov evrov vrednih projektov za uvedbo pametnih tehnologij v naša okolja. Ne vem, če bomo oziroma s koliko projekti bomo uspeli, a vsa zahtevajo široko sodelovanje z domačim gospodarstvom in zlasti z njihovimi razvojnimi inštituti. Mlade, ki bodo načrtovanim tehnologijam kos, pa moramo na to čim prej pripraviti.”

V največjem od omenjenih projektov, Nasmejane Alpe, za energetsko sanacijo stavb, vzpostavitev trajnostne mobilnosti in platform pametnih skupnosti je Idrija ob Bolzanu in Annecyju partnerko dobila tudi v Občini Nova Gorica. Če bo ta projekt (vreden je 28 milijonov evrov) ali katerikoli drugi odobren, bodo v njihovem okviru tudi mladi laže udejanjili svoje predloge, ki jih bodo oblikovali na tem in prihodnjih treh trajnostnih potovanjih na velike dogodke alpskih mest v Lihtenštajnu, Italiji in Nemčiji.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano