Dokazali, da bodo kos še večjim podvigom

Ko je včeraj predsednik države Borut Pahor s pritiskom na gumb uradno odprl prenovljeno kaninsko smučišče, sta v sončnem dnevu ponos in veselje pregnala spomine na poškodbo žičnice januarja 2013, na mesece negotovosti in garanja. Toda oddiha ne bo. Prva sezona z upanjem na več snega bo velik izziv, ekipa je pripravljena. Na obeh straneh Kanina že gledajo naprej s ciljem, da bi smučišče razširili in ga postavili na zemljevid atraktivnih evropskih smučarskih centrov.

Na Kaninu so se včeraj sončili, v dolini pa zmrzovali.  Foto: Neva Blazetič
Na Kaninu so se včeraj sončili, v dolini pa zmrzovali.  Foto: Neva Blazetič

KANIN > “Pred več kot dvema letoma smo začeli skeptično, danes smo srečni. Dovoljene so sanje,” se je smejalo bovškemu županu Valterju Mlekužu, ki se je ob tej priložnosti zahvalil ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Brez pomoči države lokalna skupnost kljub veliko energije, ki jo je zbrala prav po zaslugi Mlekuža, ne bi zmogla.

Priložnost za dolino Soče

“Današnji dan je darilo tistim, ki pred štirimi leti nad Kaninom niso obupali,” se je vsem vpletenim zahvalil predsednik Slovenije Borut Pahor. “Kanin je dragulj posoškega in slovenskega turizma. Prevzet sem nad njegovo lepoto in izjemnimi priložnostmi, ki se po obnovi odpirajo v zimskem in poletnem turizmu. Zmagala je poslovna ambicija tistih, ki vedo, da brez Kanina v dolini ne morejo.”

Zadovoljni so bili najvišji predstavniki iz Furlanije Julijske krajine in Promo Turisma, ki upravlja z več smučišči, med drugim tudi Sello Neveo na italijanski strani Kanina. Župana občin Kluže in Rezija od začetka s srcem podpirata obnovo. Kot pravi direktor Promo Turisma Marco Tullio Petrangelo, so tudi na italijanski strani nestrpno čakali na ponovno skupno smučišče, ki ponuja priložnosti za obe regiji.

Negotovost do zadnjega

Negotovost je bila velika do zadnjega trenutka. Dan pred napovedanim odprtjem je pred kratkim ustanovljen javni zavod Sončni Kanin v lasti Občine Bovec dobili uporabna dovoljenja za sedežnice.

Progo s Sedla so kljub pomanjkanju snega zgledno utrdili, po njej so včeraj prvi smučarji tudi zavijugali. Na italijansko stran smučišča zaradi pomanjkanja snega ni možno prehajati.

Bo pa treba še marsikaj urediti. Med drugim sedežnico Graben, ki je nedotaknjena. Neuradno je bilo slišati, da jo bodo začeli popravljati še v tej zimski sezoni, če bo le na voljo denar.

Denar je od vsega začetka Kanina vladar. Kot je povedal gospodarski minister Počivalšek, so na začetku obnovo ocenili na 5,9 milijona evrov. Ker se je delo zavleklo, pa ne po krivdi izvajalcev družbe Dr. Duhovnik in podizvajalcev Kaskader, ki so opravili herojsko delo, so del denarja EU izgubili. “Letos je država iz integralnega sklada dodala 3,2 milijona evrov. Ker pa so stroški zaradi dodatnih del narasli, bomo po sklepu vlade na podlagi računov in dokumentacije dodali še maksimalno 1,5 milijona evrov in s tem se državna pomoč zaključuje,” je odločen minister.

Premalo in preveč

“Kanin je bila beseda, ki smo jo zadnji dve leti na našem ministrstvu najpogosteje izgovorili. Preveč se je po poškodbi gondole januarja 2013 čakalo. Takrat bi obnova stala največ 100.000 evrov. Premalo je bilo timskega dela. Potem pa se je obrnilo in prav timsko delo je pripeljalo do današnjega dne. Je dokaz, da zmoremo rušiti plotove, “ je zadovoljen minister, ki meni, da je Kanin na začetku dobre zgodbe. Obljublja, da do država pri iskanju denarja EU smučišču nacionalnega pomena stala ob strani. Predsednik občinske komisije za obnovo Kanina Danijel Krivec napoveduje čezmejno sodelovanje in kandidiranje za denar interreg za pripravo dokumentacije za nadgradnjo visokogorskega smučišča. “S prenovo smo dokazali, da zmoremo. Pridobili smo zaupanje, da bomo kos še večjemu podvigu, razširitvi s celovito prenovo.” Zanjo bi potrebovali več deset milijonov evrov.

Za zdaj 35 zaposlenih

Direktor Sončnega Kanina Marijan Skornišek je za zdaj redno in začasno zaposlil 35 ljudi z gostinci vred. Ko bodo obratovale vse žičnice, bo potreboval še kakšnega več. “Z ekipo sem zadovoljen, optimistično gremo v izziv. Glede na število nočitev na Bovškem moramo uspeti, če le del gostov pritegnemo na Kanin pozimi in poleti.”

Za zdaj velja znižana cena za smučanje in sicer za odrasle 17 evrov namesto 29 evrov dnevno. Odprta je namreč le najkrajša proga Sedlo, 200 metrov dolga tekaška proga, sankališče in vrtec za najmlajše. Restavracija s celotno gostinsko ponudbo obratuje. V dolini izposojajo smučarsko opremo.

Da bo Kaninu uspelo, meni tudi starosta raziskovanja visokogorskega krasa in avtor tematske poti Jurij Kunaver. Pozdravlja načrte, ki jih imajo Bovčani s poletnim turizmom na Kaninu. Tudi Andrea Massi ocenjuje, da ima povezano kaninsko smučišče vse možnosti, tudi zaradi prelepe doline s Sočo: “Toda treba bo veliko podjetnosti in vizionarstva.”

Domačin Miran Klaves - Hlača je že v predprodaji kupil letno karto. Nič ga ni strah, zaupa sistemu, čeprav je januarja 2013 na tla zgrmela prav gondola pred tisto, v kateri je sedel.

Jože Skočir bo skupaj s kolegom Igorjem Zorčem prihodnji teden obnovil licenco za proženje plazov. Sta edina mojstra za to v Sloveniji. Kot pravi, bosta izobraževala nove moči. Upata, da bodo sistem za proženje plazov posodobili oziroma da bo na pomoč prihajal helikopter z italijanske strani.

Za pogostitev v restavraciji Prestreljenik so poskrbeli prvič povezani bovški gostinci. Gostje so s smučarji vred do mraka na terasi restavracije uživali v čarobnem razgledu od Triglava do morja, vse do Lošinja.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano