Davek blagajn

Planinska koča na hleviški planini bo naslednje tri vikende zaprta. Planinsko društvo Idrija je iskalo nadomestilo za odlična oskrbnika, ki se prvič po treh letih odpravljata na dopust, a si v njune visokokakovostne “škornje” ni upal stopiti nihče. Težave povzroča tudi obvezna davčna blagajna.



Hleviško igrišče je na voljo obiskovalcem, koča pa bo spet 
odprla vrata 18. avgusta. Foto: Saša Dragoš
Hleviško igrišče je na voljo obiskovalcem, koča pa bo spet odprla vrata 18. avgusta. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Planinska koča na Hlevišah je priljubljena od nekdaj. Zadnja oskrbnika - Gorazd in Majda Ržek - pa sta ji ugled povzpela tako visoko, da v njune škornje ne upa stopiti nihče. Spomladi sta lastnika koče - Planinsko društvo Idrija - obvestila, da jo zapuščata. Na prigovarjanje sta si izgovorila le prvi dopust po treh letih in tako bo koča prihodnje tri vikende zaprta.

Oskrbnika sta mojstra kulinarike, vešča vsemogočih del in znanj, s katerimi sta v treh letih obogatila ponudbo, dogajanje in obisk planine. Vse v sodelovanju s planinci in Unesco Geoparkom Idrija, za katerega je Majda Ržek razvila tudi niz zanimivih geološko obarvanih jedi. Ker so tri leta brez dopusta zahtevala svoj davek, sta oskrbništvo nameravala odložiti. Društvo si je pošteno oddahnilo, ko je prigovarjanje obrodilo podaljšanje pogodbe, a z dodatkom letnega dopusta.

Prihodnje tri vikende bo koča zaprta. Planinci, ki vsa dela na koči z veseljem opravijo prostovoljno, so se ustrašili, da bi ji z njunim nadomeščanjem okrnili ugled.

“Vemo, da standarda zakoncev Ržek, zlasti v kulinariki, ne bi mogli doseči. Kljub temu smo si prizadevali najti nadomestnega oskrbnika. A je danes žal tako, da ne moreš koče zgolj odpreti in prodajati pijače, saj je obvezna uporaba davčnih blagajn. Prostovoljca, ki bi bil vešč blagajne, pa nismo našli,” je razložila tajnica PD Idrija Tinka Gantar.

“Julija in avgusta je za nas najbolj mrtev del sezone. Če ne bi bilo študentov geologije, bi te dni bolj ali manj samevali. Zato upava, da trije zaprti vikendi ne bodo pustili posledic,” je povedala oskrbnica Majda.

Študenti geologije so minuli teden igrišče Med kameninami in rožicami pod kočo dopolnili z geološkim stolpcem. Vanj so po časovnih obdobjih - od 300 do nekaj milijonov let starih - razvrstili kamenine, ki jih je mogoče najti v Geo parku Idrija. Z njim bosta časovni prikaz nastanka Zemlje in geološka zgradba idrijskega območja, o katerih poučuje igrišče, laže razumljiva.

Igrišče z abecedo geološke zgradbe in premikov ter množico igral za razgibavanje in zabavo, je na voljo tudi v teh dneh. Le oskrba bo do 18. avgusta, ko bo koča spet odprla vrata, iz lastnih nahrbtnikov.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano