Črnovrščani sami obnavljajo trg

Obnova trga v Črnem Vrhu se po načrtih valja že deset let. Po dveh neuspelih prijavah občine Idrija na projekt obnove podeželja in vasi LAS, so se vaščani obnove lotili sami. Zato so potrebovali nekaj spodbude rojaka iz Avstralije.

 Črnovrščani (Viktor Lampe drugi z leve) so se v ponedeljek, ko je Idrijsko pobelil pomladanski sneg, na trgu 
pogovarjali  z arhitektom Cvetom Kodrom (desni). Foto: Saša Dragoš
Črnovrščani (Viktor Lampe drugi z leve) so se v ponedeljek, ko je Idrijsko pobelil pomladanski sneg, na trgu pogovarjali z arhitektom Cvetom Kodrom (desni). Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH > > Dolgo zanemarjen vaški trg s parkom je najbolj žalostno podobo kazal po lanskem žledu, ko so bila poškodovana prav vsa drevesa v njem. Ta so s pomočjo strokovnjakov rešili pred propadom. Zaman pa so čakali na desetletje obetano, kar 600.000 evrov vredno obnovo trga. Ko je občini še drugič spodletela kandidatura za evropski denar, so vaščani z obnovo začeli sami.

“Urejanja trga so se lotili predvsem upokojenci. Pobudnik pa je naš rojak, povratnik iz Avstralije Viktor Lampe. To seveda ne bo celovita obnova, kot je začrtana s projektom. Prav gotovo pa trg ponovno postaja prijazno družabno središče kraja,” je povedal predsednik KS Jurij Kavčič.

“55 let sem živel v Melbournu in trdo delal. Poklicno in prostovoljno. Tudi v slovenskem avstralskem društvu, kateremu smo iz nič postavili več 100.000 evrov vreden dom. Prostovoljno delo je bilo za nas nekaj samoumevnega. Ker je rojstni kraj samo eden, sem se odločil za povratek. Nered, ki sem ga našel v njem, mi ni bil všeč in sem kar takoj začel povzročati težave,” se je nasmenil Viktor Lampe, rekoč, da je pač “trouble maker”.

S težavami je imel v mislih prenovo avtobusnih postajališč, ki se ju je v središču Črnega Vrha lotil najprej. Ko je zanemarjenima dal svežo podobo in dodal napis “avtobusna postaja”, je bil pošteno kregan, saj sta uradno v vasi le postajališči. “Tako bi na njiju tudi moralo pisati,” so mu zabičali lastniki.

Kar je zmotilo lastnike, pa ni vaščanov. Zagnanemu Viktorju so pritegnili in v parku uredili vse, kar so lahko: poti, trato, cvetje, namestili so klopi za druženje in napeljali vodo. Pri delu smo jih našli celo v ponedeljek, ko se je na planoto vrnila zima s snegom. Z idrijskim arhitektom Cvetom Kodrom so se dogovarjali, kako naj postopajo pri nadaljnjem urejanju trga, da ga ne bodo kaj polomili. “Trg in park sta lepa, pravilno orientirana z dominantama - dvema spomenikoma slavnima rojakoma Frančišku Lampetu in Mateju Cigaletu. To linijo morate ohraniti prosto,” jim je naročal.

V park namreč nameravajo namestiti vodnjak, informativno pozdravno tablo in še kaj. “Resnično sem vesel poleta krajanov. Slej ko prej pa bo nujno uresničiti davno načrtovano infrastrukturno ureditev trga in regulacijo potoka ob njem. Ker zaradi visoke razvitosti občine Idrija nikakor ne moremo zbrati dovolj točk na evropskih razpisih za razvoj podeželja, bo breme žal padlo na občino,” je povedal Kavčič.

Občina se je s projektom celovite obnove središča Črnega Vrha na projekt LAS - razvoj podeželja in vasi prijavila dvakrat in obakrat gladko pogorela. Čeprav vas krepko zaostaja za razvitostjo občine, je merilo na razpisih žal slednja. Ker bo občina ob letu v Črnem Vrhu gradila kanalizacijo, župan Bojan Sever obljublja, da bodo sočano uredili vsaj najnujnejšo infrastrukturo na trgu. Črnovrščani pa obljubljajo, da bodo poprijeli za vsa dela, ki jih bodo lahko opravili sami.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano