Čompe so odgnale nevihto

Čomparska noč v soboto nevihti in toči ni dovolila daljše prekinitve, program s predstavitvijo lokalnih dobrot so izpeljali.

Čupakabra so z rokohitrskimi   vragolijami pritegnili in osupnili domačine in turiste.
Čupakabra so z rokohitrskimi vragolijami pritegnili in osupnili domačine in turiste. 

BOVEC > Ne le čompe in skuta, tudi krompirjeva pica postaja prepoznavni znak tradicionalne Čomparske noči, ki je razveseljevala že pred desetletji, pred nekaj leti pa jo je bovško turistično društvo ponovno uspešno obudilo. Množice obiskovalcev so tudi letos skupaj s številnimi stojnicami zapolnile bovški trg. Bovčani imajo marsikaj ponuditi. Predstavili so tri mojstre sirarstva, ki so pred kratkim pridobili evropsko blagovno znamko in bovški ovčji sir lahko prodajajo v trgovinah. V središču pozornosti bovške kuhinje so krafi, sladica iz preprostih domačih sestavin, ki na krožniku dobro odseva sintezo kulturnih izkušenj. Ime jedi je germanskega izvora, cimet, ki mnogokrat zaokroži bovške sladice, prihaja iz jadranskih pristanišč, polnilo pa prispeva domača hruška tepka. Krompirjevo oziroma čomparsko pico pa so dodali naknadno, njeno popularnost dokazuje dejstvo, da “velikanka” zmanjka v trenutku. Ko je med množico pripeljalo še 19 starodobnikov iz Vipavske doline s policijskimi fičkoti in dodgem iz leta 1924, je prireditev dobila še dodatni patos preteklih časov.

Že čez dan so z žonglersko in za tem nočno ognjeno predstavo navdušili Čupakabra; zabava je trajala do jutranjih ur. Danes se za ljubitelje starodobnih vozil obeta še zanimivejši mimovoz starodobnih vozil fiat cabriolet. Lastniki s Primorske organizirajo prvi gorski rally iz Istre na Mangrtsko sedlo, vračali se bodo po dolini Idrijce mimo Cerknega s postankom v Idriji in skozi Postojno ponovno v Koper. NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano