Čisto Posočje čaka na poletne goste

Goste, ki bodo prišli v zgornje Posočje, bo pričakalo bolj čisto okolje. Za to je poskrbelo več sto ljudi, ki so v čistilni akciji pod vodstvom Turistične zveze gornjega Posočja čistili bregove rek, sprehajalne poti, razgledne točke in podobno. Ugotovili so, da je odpadkov iz leta v leto manj. Na območju Loma so našli tudi dve granati iz prve svetovne vojne, ki so ju oddali pristojnim.

Na Šentviški planoti so se kar s sesalcem lotili čiščenja 
avtobusne čakalnice. Foto: Arhiv Tzgp
Na Šentviški planoti so se kar s sesalcem lotili čiščenja avtobusne čakalnice. Foto: Arhiv Tzgp

POSOČJE > Velik odziv na čistilno akcijo je bil na območju Mosta na Soči, kjer je 90 udeležencev čistilo brežine jezera, pešpoti, okolico spomenikov ... Kot pravi predstavnik KS in TD Jernej Vouk, so še posebej pozorno očistili poti okoli jezera, ki so ob vikendih in poleti prava promenada za številne obiskovalce.

Na Ljubinju so bili tako pridni, da so celo vaške poti pometali, kosili so travo in čistili prepuste na cesti proti Kneži. Na Humu so našli staro granato in kup železja. Sodelovalo je 30 domačinov.

Na območju Trebuše so mladi in starejši v dogovoru z Ribiško družino Tolmin čistili bregove Idrijce in Trebušice, očistili so tudi dvorano za prireditve, okolico igrišča in cerkve.

Matevž Ozebek iz TD Šentviška planota pravi, da so krajani že pred akcijo pregledali kritične točke in se v soboto tam zbrali in jih očistili: “Od 13. ure dalje smo 'lišpali' in pospravljali. Med drugim smo urejali cestišča, odtočne kanale, barvali ograje, avtobusne čakalnice, pospravljali smo smeti ob cestah, skratka vse tisto, kar je sneg prekril očem.”

Na Bovškem so vse športne agencije, povezane v Giz Raftarjev doline Soče, in druga društva čistili bregove Soče in poti. Koordinator Filip Hrovat pravi, da je bregove Soče čistilo 48 kajakašev, ki so zbrali tri tone odpadkov: “Čistimo grehe črnih odlagališč za nazaj. Sproti pa se odpadki skoraj ne nabirajo več.”

Kot pravi predsednica Turistične zveze gornjega Posočja Barbara Podpečan Jesenšek, se že pripravljajo na zahtevno prireditev Puntarski dnevi, ki bodo 18. in 19. julija v Tolminu. Sodelujejo na številnih sejmih. Oktobra bo zveza s 25 turističnimi društvi in njihovimi podmladki praznovala 25. letnico delovanja in povezovanja vseh, ki jim je mar, da je Posočje urejeno in vabljivo za turiste.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano