Čas jaslic je napočil (foto)

Ko gre za upodabljanje Kristusovega rojstva, se tudi starejši prepustijo domišljiji, domiselnosti. To vedno znova dokazujejo ustvarjalci jaslic, ki jih postavijo na ogled na Sveti gori.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

SVETA GORA > Sredi popoldneva so v svetogorski baziliki znova odpri vpeljano razstavo jaslic, ki jo je tokrat tamkajšnji frančiškanski samostan pripravil skupaj s krajevno skupnostjo in Turističnim društvom ter z Združenjem KS Pevma - Štmavar - Oslavje.

Na ogled so dela več kot 50 razstavljavcev iz Slovenije in Italije, med njimi tudi nekaj vzgojno-varstvenih ustanov. Kot vedno, so avtorji za upodobitev svetega večera uporabili najrazličnejše materiale, od naravnih kamna in lesa, preko gline in papirja do blaga, čipk, celo lego kock in zamaškov, ter se posluževali enako raznovrstnih tehnik izdelave. Pred Frančiškovo dvorano, kjer so jaslice, je tokrat tudi prikazano, kako so vojaki sovražnih si držav v prvi svetovni vojni za božič odložil orožje in si voščili.

Razstava bo odprta do 10. januarja, in sicer ob nedeljah in praznikih med 9. in 18. uro, ob delavnikih pa med 10. in 17. uro. A ne vsak dan tako. Od jutri do četrtka ter med 4. in 9. januarjem si bo mogoče jaslice ogledati med 14. in 17. uro. AS


Najbolj brano