Bodo bazno postajo na koncu umaknili iz bližine hiš?

Stanovalci Kolodvorske ulice v Kanalu so včeraj tudi z mirnim protestom pred sedežem občine opozorili, da za novo sosedo nočejo ene od telekomunikacijskih baznih postaj, ki jih država postavlja ob železniške proge. Župan jim je zagotovil, da jim stoji ob strani.

Tudi stanovalci Kolodvorske ulice v Kanalu nočejo stolpa za  telekomunikacije skoraj pred pragom  Foto: Ambrož Sardoč
Tudi stanovalci Kolodvorske ulice v Kanalu nočejo stolpa za telekomunikacije skoraj pred pragom  Foto: Ambrož Sardoč

KANAL > Tudi stanovalci Kolodvorske ulice v Kanalu bi nedavno za neposrednega soseda skoraj dobili 35 metrov visok stolp za telekomunikacijo, kakršne država v zadnjem obdobju postavlja ob železniške proge. A kot so se drugod po državi v podobnih primerih ljudje uprli velikim antenam blizu hiš in v naseljih, tako so ravnali tudi prebivalci tega dela Kanala.

Podobna zgodba se ob isti progi odvija še v Plavah, le da je tam država temelje za stolp že postavila in da jih ni blizu hiš, temveč na poti, ki bi lahko služila kot intervencijski dostop do dela naselja. Včerajšnjega shoda se je zato udeležil tudi Valter Reščič, in sicer v vlogi predstavnika krajanov Plavi kakor tudi Civilne iniciative za prijazno in bivanja vredno Občino Kanal, ki se ukvarja z različnimi problemi občanov.

Stolpa, ki bi stal dobrih 15 metrov stran od najbližje hiše, še ni. Ljudje so gradbincem, ki so jih v Kanal poslali opraviti delo, to preprečili. Takšnega “soseda” nočejo - zaradi sevanja in tudi zato, ker bi - če bi se po nesreči porušil - lahko padel na hiše. Tako je ključne argumente nanizal eden od stanovalcev, Miran Ipavec. A če strnemo, ljudi ni zmotilo le to, da je hotela država v tem delu Kanala postaviti bazno postajo, namenjeno železnici, pač pa tudi način, kako se je to zgodilo, “potiho”. In zmotilo jih je, da jih o namenu občina nič ni obvestila in stopila njim v bran.

Zato je včeraj skupina stanovalcev omenjene ulice pripravila miren protestni shod pred sedežem občine, namenoma na dan in ob uri, ko se je tam prvič zbral novi občinski svet. “Eden od namenov shoda je to, da nas sploh slišijo,” je dejal Ipavec. A ko je kasneje skupaj s še dvema sosedoma stopil v občinsko stavbo in županu Andreju Maffiju izročil protestni pismo, jim je ta dal prav. Strinjal se je, da stolp ne sodi v bližino hiš. Povedal je, da bo ravno zato čez nekaj dni sestanek, na katerem bodo predstavniki vseh vpletenih strani. Ponovil je, da v upravi občine do odziva krajanov niso mogli vedeti, kakšne namene ima država, niti vplivati na to. AS


Najbolj brano