Bliže obveznemu - gostišču

Ko se je mirenski župan Mavricij Humar včeraj pred severnoprimorskimi kolegi potožil, da bi moral še kdo, ne le ena občina, plačati stroške spomenika na Cerju, se je obenem pohvalil, da bodo tam urejali prostor za gostišče.

V deloma vkopanem predelu stiliziranega obrambnega stolpa bodo končno urejal gostišče.  Foto: Ambrož Sardoč
V deloma vkopanem predelu stiliziranega obrambnega stolpa bodo končno urejal gostišče.  Foto: Ambrož Sardoč

BUKOVICA > To še ne pomeni, da bo ob stiliziranem obrambnem stolpu na robu goriškega Krasa, ki je odprt trikrat na teden in ga je v prvi polovici leta obiskalo približno 5500 ljudi, mogoče kmalu sesti za mize in naročiti pijačo ali prigrizek. Preden se bo to zgodilo, bo morala Občina Miren-Kostanjevica najprej izbrati najemnika lokala. A se je vsaj nekaj pomembnega premaknilo. “Prejšnji teden smo dobili gradbeno dovoljenje, da v spodnji etaži lahko uredimo okrepčevalnico. Potem bomo lahko objavili razpis za najemnika,” je včeraj pojasnil mirenski župan Mavricij Humar. Kot je dodal, bodo kasneje najbrž tudi reorganizirali upravljanje stolpa, čeprav lokal na to ni neposredno vezan.

Hkrati pa je kolegom županom položil na dušo, da v Mirnu ne morejo kar naprej sami plačevati celotnih stroškov vzdrževanja stolpa na Cerju. Stroški namreč niso nizki: znašajo skoraj 200.000 evrov na leto. “Ta pomnik je velika priložnost, a tudi velika težava za občino, ki je sicer lastnik in upravitelj stolpa. Idejo, da se postavi, so podpirale vse primorske občine, a je ostalo pri tem,” poudarja župan Mirna.

Občine torej poziva, da stopijo skupaj in poiščejo nov načina financiranja spomenika vsem braniteljem slovenskih tal. Pričakuje, da bodo pri tem sodelovale določene organizacije in država. Potem pa bi, ne dvomi, “vsi od Cerja imeli veliko, kajti vidimo, da je velik potencial. Le vdahniti mu je treba pravo vsebino.” Cerje razume širše, kot območje z veliko ostanki soške fronte, katerega del je spomenik. Da bo ta dokončan, pa mu bo treba še opremiti dve etaži in celovito urediti okolico.

AS


Najbolj brano