Ajdovskih novic ne bo več, informacije poslej iz drugih virov

15. decembra bo izšla še zadnja številka Ajdovskih novic. Govorice, da jih bo župan Tadej Beočanin prej ali slej ukinil, so postale uradne. Občina namerava v prihodnjem letu za objave zakupiti osem časopisnih strani pri najugodnejšem ponudniku, informiranje občanov naj bi okrepila z objavami prek radia in v spletnih medijih.

Ajdovske novice se poslavljajo, občina bo okrepila informiranje občanov v spletnih medijih in prek radijskih valov ter  
zakupila osem časopisnih strani v enem od  mesečnih brez-
plačnikov.  Foto: Alenka Tratnik
Ajdovske novice se poslavljajo, občina bo okrepila informiranje občanov v spletnih medijih in prek radijskih valov ter zakupila osem časopisnih strani v enem od mesečnih brez- plačnikov.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Prva številka Ajdovskih novic je izšla 14. aprila 2011, po burnem medijskem pišu med izdajateljema zasebnih lokalnih časopisov Latnik in Prepih, ki sta se v letu 2009 spoprijela za kos pogače iz občinskega proračuna.

Medijski spor se je spomladi tistega leta na pobudo župana Marjana Poljšaka končal z občinskim odlokom o ustanovitvi in izdajanju javnega glasila. To vlogo so nato prevzele Ajdovske novice, ki so tako postale uradno mesečno glasilo Občine Ajdovščina.

Odločitev župana Tadeja Beočanina, da Ajdovske novice z novim letom ukine, ni novica, saj se je o takem scenariju šušljalo že od njegove izvolitve. Županov svetniški kolega in podžupan Mitja Tripković (SD) je namreč še vedno solastnik in direktor medijske družbe Nova Nova, ki med drugim izdaja lokalni brezplačni mesečnik Latnik.

Beočanin svojo namero utemeljuje drugače: “Ugotavljam, da gradiva, ki jih je občina po zakonu dolžna objavljati v tiskanih medijih, in pa vsebine o delovanju občine, za katere želimo, da so občani z njimi seznanjeni, po dosedanjih izkušnjah obsegajo okoli osem časopisnih strani mesečno. Torej ni potrebe, da izdajamo časnik na 24 straneh.

Župan pravi še, da bodo za informiranje občanov zakupili osem strani v brezplačniku, ki ga bodo mesečno prejeli vsi občani in občanke in bo poslal najugodnejšo ponudbo.

Vrata so odprta tudi izdajatelju Latnika. A Beočanin poudarja: “Pogoj, da bi oziroma bo lahko izdajatelj Latnika sploh sodeloval pri natečaju, je popolna odsotnost podžupana ali kateregakoli drugega občinskega funkcionarja v upravljavskih ali lastniških funkcijah pri izdajatelju, kot to določa tudi zakonodaja. Sploh pa ni nujno, da bo informiranje zagotavljal prav časopis Latnik. Lahko bo to Goriška, lahko nek drug brezplačnik v občini.”

Občina bo obveščanje zagotavljala tudi prek radia - pogovarjajo se z novogoriškim radiem Robin - in internetnih medijev. Župan pa kljub povečanju obsega obveščanja na tri informacijske kanale ocenjuje, da bodo s tem prihranili. Občina je v proračunu letno za Ajdovske novice v celoti namenjala 45.000 evrov, materialni stroški so bili približno 36.000 evrov.

Sicer pa bo občina v prihodnjem letu predvidoma izdala tudi štiri številke revije 5. maj. “Revija je bila med občani lepo sprejeta. Še naprej bo namenjena poglobljeni obravnavi tem o ključnih vprašanjih razvoja občine, kot so turizem, gospodarstvo, urejanje prostora, kakovost življenja v občini, in podobno,” še napoveduje Beočanin.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano