24 ur med balinci

Balinarski klub Cesta je na domačem balinišču minuli konec tedna gostil že šesti balinarski maraton. Na turnirju, ki se je začel v petek ob 20. uri, zaključil pa v soboto zvečer, se je v boju s časom, vročino in utrujenostjo merilo 14 ekip iz Slovenije in Hrvaške. Na koncu je zmagala ekipa Muki Smuki.

Na balinišču se je pomerilo 14 ekip. Foto: Alenka Tratnik
Na balinišču se je pomerilo 14 ekip. Foto: Alenka Tratnik

CESTA > Prvi julijski vikend je na Cesti že tradicionalno v znamenju posebnega balinarskega turnirja. Gre za 24-urni balinarski maraton, kjer se pokažeta vzdržljivost in močna volja. Tokrat se je na štiristeznem balinišču domačega balinarskega kluba Cesta zbralo 14 ekip, večina z domiselnimi in hudomušnimi imeni, vsaka v majici s prepoznavno barvo in imenom.

Ob domačinih, BK Cesta, so se za prvo mesto in pokal pomerile še ekipe Ne vem, Narobe živim, Čenčure, Pešadija, Wild Goats, Zlatarstvo Sterle, Mi zmoremo, Škavnica, Ekipa da te skipa, Muki Smuki, Slatna, Cro-Slo Team in Škola Bočanja Čavle iz sosednje Hrvaške. V pestri priložnostni zasedbi ekip so bili sami izkušeni balinarji, tudi reprezentanti in balinarji, ki sicer tekmujejo v različnih ligah v Sloveniji in tudi zunaj nje, pa članice hrvaške reprezentance. Med znanimi imeni so tekmovali svetovni prvak Anže Petrič, prekaljeni Gregor Sever in Baschir El Hariri, Libanonec iz Postojne, ki je lani na svetovnem prvenstvu v natančnem zbijanju osvojil bronasto medaljo.

Za balinarski klub Cesta, ki je letošnjo sezono zaključil na drugem mestu v drugi državni ligi zahod, takoj za ekipo Pliskovice, je turnir največji dogodek. “Veseli smo, da imamo tako številčno zasedbo in da ekipe rade pridejo. Nekatere so z nami že šesto leto. Turnir je vse bolj prepoznaven. Tako velikega dogodka pa ne bi mogli pripraviti brez podpore sponzorjev, domačih podjetij in posameznikov, ki nam pomagajo,” je povedal predsednik BK Cesta Boris Štor.

Letos so se organizatorji odločili, da lahko v vsaki ekipi sodeluje pet tekmovalcev, zato prav veliko časa za spanje in počitek v dvorani doma krajanov ni bilo. Posamezna igra je bila omejena na 90 minut. Ob tekmovanju pa drži, da je maraton predvsem družabne narave. “Povečini se že vsi poznamo, zato je družba vesela, ob igri si še kako povemo in tako čas hitreje mine,” je ob začetku prvih dvobojev povedal Bogdan Franetič iz podnanoške ekipe Mi zmoremo. V njej so moči za 24-urni maraton združili člani BK Nanos. Med zvestimi udeleženci, ki so se turnirja udeležili že šesto leto, je bila ekipa Ne vem z Lozic, s člani, ki sicer tekmujejo v BK Burja. “Turnirji so priložnost, da se družimo, spoznamo nove ljudi. Takih srečanj je kar precej in zato se moramo tudi našim ženam zahvaliti za podporo in potrpljenje,” sta povedala člana ekipe Matej Pavlin in Nejc Bago. Ob koncu maratona so bili organizatorji zadovoljni, da je turnir minil brez poškodb in brez dežja. “Zdaj se že veselimo prihodnje izvedbe,” je povedal predsednik kluba.

Zmage so se letos veselili člani ekipe Muki Smuki, ki je v boju za prvo mesto premagala ekipo Čenčure, tretja je bila Ekipa da te skipa, četrta pa Slatna. Domača balinarska ekipa tokrat ni bila v vrhu, so se pa zmage na bližnjem igrišču veselili domači nogometaši, ki so na že tradicionalnem turnirju v futsalu v soboto med osmimi ekipami zasedli prvo mesto.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano