Za Vogršček ne odgovarja nihče

O problematiki akumulacijskega jezera Vogršček, namakalnega omrežja in vsebinah, ki bi tam lahko zaživele, je tekla razprava na četrtkovi okrogli mizi. Odgovori pristojnih iz državnih služb so prisotne prej razjezili kot razveselili, usoda Vogrščka pa ostaja še naprej v nikogaršnjih rokah.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA > “Danes, po 24 letih, lahko ugotavljamo, da zadrževalnik ne služi v celoti namenu, za katerega je bil zgrajen. Dolga leta se ni vedelo, kdo pije in kdo plača, ker je bil zadrževalnik pod pristojnostjo ministrstva za okolje in prostor, namakalno omrežje pa pod ministrstvom za kmetijstvo,” je v večplastno problematiko zadrževalnika Vogršček, s katerim ni nihče zadovoljen, prvi ugriznil novogoriški župan Matej Arčon.

Ker je pobudnik okrogle mize in moderator na njej, poslanec Matjaž Nemec, omenil, da so tri glavne teme, okrog katerih bo tekla razprava, jezero, omrežje in vsebine, ki bi se lahko tam odvijale, je Arčon pojasnil, da ima Vogršček potencial tudi za izkoriščanje v turistične namene, kar so na novogoriški občini že poskusili, v postopku pridobivanja vseh soglasij za to pa se ni izšlo.

“Čim prej pričakujemo jasna izhodišča, kaj se tu sme in kaj ne, da se premaknemo z mrtve točke,” je povedal ajdovski župan Tadej Beočanin in dodal, da so tudi v ajdovski občini, ki si območje zadrževalnika deli z novogoriško, zainteresirani za izrabo Vogrščka za kmetijstvo in razvoj turizma.

Z novico, ki naj bi bila dobra, a je dosegla nasprotni učinek, je zbrane razjezil Tomaž Globokar z direktorata za okolje. Povedal je, da so prišle prejšnji teden na razpis štiri ponudbe za projektanta pri izvedbi sanacije zadrževalnika. V kratkem naj bi bil projektant znan, sledila bo priprava projektne dokumentacije ..., začetka sanacije pa si ni upal napovedati.

“Sam ne razumem nič več in vam niti ne zaupam. V rebalansu državnega proračuna je za Vogršček rezerviranih 1,3 milijona evrov. Vsa ta leta se je govorilo, da smo tik pred začetkom sanacije, zdaj pa smo šele pri izboru projektanta,” je pogrelo Arčona.

Da je problem Vogrščka zaradi birokratizacije v zadnjih dvajsetih letih danes skoraj nerešljiv, je menil župan Občine Renče-Vogrsko Aleš Bucik.

“V osmih letih, kar sem župan, si je še vsak minister ogledal Vogršček, ugotovil, da pušča, in povedal, da imajo tri milijone evrov za sanacijo, zgodilo se ni pa nič,” je povedal.

Milan Turk, prvi mož Občine Šempeter-Vrtojba, ki je na Vogršček, tako kot renška, vezana predvsem prek namakalnega sistema, je opozoril na nerešeno problematiko upravljanja s cevovodnim sistemom, ki je že desetletje ali dve bolj ali manj prepuščen propadanju. Rešitev vidi v prenosu upravljanja z omrežjem z države na občine, ki bi preko gospodarske javne službe z njim bolje gospodarila.

Glede izvajanja ostalih vsebin na jezeru so se oglasili tudi mladi, ki vidijo v izkoriščanju Vogrščka v turistično-rekreativne namere velik potencial in možnost za številne zaposlitve, ki jih v tem času primanjkuje.

Čeprav bi na takšni okrogli mizi pričakovali več kmetov, ki se jih problematika najbolj tiče, jih skorajda ni bilo. Očitno so že obupali.

NACE NOVAK


Najbolj brano