Svetniki podprli gradnjo kampusa v Novi Gorici

Na današnjem nadaljevanju seje mestnega sveta Nova Gorica so svetniki podprli sklep, po katerem bodo novogoriški univerzi za gradnjo kampusa namenili zemljišče ob potoku Koren v Novi Gorici.

Maketa univerzitetnega kampusa v Novi Gorici. Foto: STA
Maketa univerzitetnega kampusa v Novi Gorici. Foto: STA

NOVA GORICA > S sklepom so se strinjali vsi prisotni svetniki, saj bi se drugače lahko zgodilo, da bo univerza začela graditi kampus v Vipavi.

Že v sprejetem občinskem prostorskem načrtu je območje ob Kornu namenjeno predvsem dejavnostim bivanja za posebne namene, kot so dijaški, študentski domovi in druge oblike bivanja za posebne namene, ter za t. i. Park znanja, za katerega je v pripravi podroben prostorski načrt.

Sklep predvideva, da bo novogoriška občina ponudila Univerzi v Novi Gorici ustrezna zemljišča v zameno za del stavbe v Rožni Dolini, ki ga sedaj uporablja univerza. Svetnik Valter Vodopivec (SD) je sicer menil, da bi bilo najbolje univerzi le ponuditi zemljišča, saj bo stara stavba zahtevala le vzdrževanje in bo kot taka občini le v breme. Vendar tega kasneje svetniki niso podprli.

V primeru dogovora novogoriške občine z univerzo je sklep veljaven do konca letošnjega aprila, saj svetniki ne želijo, da bi se univerza preselila v Vipavo, kjer so jim že pred dobrim letom namenili ustrezno zemljišče. Slednje je še vprašljivo, ker delno stoji na poplavnem območju, zato dokončne odločitve o gradnji univerzitetnega kampusa ni.

Pred zadnjimi lokalnimi volitvami so se županski kandidati zavezali, da bodo ponudili novogoriški univerzi ustrezno zemljišče, kjer bo lahko takoj začela z gradnjo kampusa. To naj bi bilo v neposredni bližini dijaškega doma, v mirnem delu nedaleč od centra Nove Gorice in Gorice.

Odločitev mora tako sprejeti upravni odbor Univerze v Novi Gorici, ki je vipavski občini podaljšal čas za pridobitev ustreznih dovoljenj do marca, saj se jim z gradnjo zaradi prostorske stiske mudi.

STA


Najbolj brano