Bačič: nisem se hotel okoristiti

“Drži, res sem podal odstopno izjavo, razlog je osebne narave,” je ravnatelj OŠ Danila Lokarja Ajdovščina Vladimir Bačič včeraj potrdil informacijo, ki je zaokrožila med Ajdovci. Neuradno naj bi bil njegov odstop povezan z inšpekcijskim pregledom in policijsko preiskavo domnevnih nepravilnosti, povezanih s pogodbo o zaposlitvi.

Vladimir Bačič  Foto: Alenka Tratnik
Vladimir Bačič  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ravnatelj OŠ Danila Lokarja Ajdovščina Vladimir Bačič, ki bo v začetku leta zaključil drugi petletni mandat, je svetu šole podal odstopno izjavo zaradi “osebnih razlogov”. O podrobnostih včeraj ni želel govoriti, pojasnil pa je, da so pred dnevi šolo obiskali policisti in z njim ter še nekaterimi opravili pogovore.

Anonimka na inšpekcijo ...

Obisk policije naj bi bil povezan z domnevnimi nedoslednostmi oziroma nepravilnostmi pri opravljanju dela po pogodbi o zaposlitvi oziroma aneksa k njej. “Primera ne želim komentirati, saj postopek še ni končan. Argumentirano pa lahko dokažem, da z moje strani nikoli ni bilo nikakršnega zavestnega namena po osebnem okoriščanju ali pridobivanju protipravne premoženjske koristi,” je včeraj pojasnil Bačič, ki je v ajdovski šoli zaposlen že 33 let.

Prav na to pa naj bi se, kot smo izvedeli neuradno, že spomladi skliceval avtor anonimke, ki ravnatelju očita, da v preteklosti ni opravljal nalog iz aneksa k pogodbi o zaposlitvi, da pa je zanje prejel plačilo.

... inšpekcija pa je obvestila policijo

Za pojasnilo smo prosili tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Iz inšpektorata RS za šolstvo so nam potrdili, da so na podlagi prejete pobude v šoli opravili izredni inšpekcijski nadzor. V njem so ugotovili nedosledno izvajanje nalog ravnatelja, ki izhajajo iz sklenjenega aneksa k pogodbi o zaposlitvi. “Zadevo smo odstopili v presojo svetu zavoda, ki sklepa pogodbeni oziroma delovno-pravni odnos z ravnateljem šole. Ob potrjenih nedoslednostih v izvajanju je bilo obveščeno resorno ministrstvo, zadevo smo v nadaljnjo obravnavo odstopili policijski postaji Ajdovščina, ki je pristojna za nadaljnje odločanje o vložitvi kazenske ovadbe.”

V inšpektoratu še dodajajo, da so ta mesec prejeli novo pobudo, ki je vsebinsko enaka prvi, le da domnevno zlorabo položaja razširja na daljše časovno obdobje. Tudi to prijavo so odstopili policiji.

O ravnateljevem odstopu in aktualni problematiki naj bi drevi razpravljal svet šole. Čaka ga zahtevna naloga, saj se mora čimprej odločiti, kdo bo vodil šolo, dokler ne izberejo ravnatelja s polnim mandatom. Razpis se je nedavno iztekel, nanj se je prijavil tudi Bačič.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano