Na nogometnem igrišču se obračajo milijoni

Evropska prvenstva v nogometu se razlikujejo od svetovnih tudi po tem, da ni tekem za tretje mesto. Po prvem drevišnjem polfinalu bo torej jasno, ali bo svojo turnirsko zgodbo nadaljevala Portugalska ali Wales. Poraženec gre domov.

Ricardo Carvalho (levo) bo drevi s Portugalci lovil svoj drugi  
finale po dvanajstih letih.
Ricardo Carvalho (levo) bo drevi s Portugalci lovil svoj drugi finale po dvanajstih letih.  

LYON > V vlogi papirnatega favorita so seveda Portugalci, a niti preboj Walesa v finale ne bi bil prvovrstna senzacija. Zakaj? Wales se ni pojavil od nikoder oziroma ni zablestel kot meteor. Oktobra lani oziroma ob koncu kvalifikacij za evropsko prvenstvo (EP) so Valižani zasedali celo osmo mesto na lestvici svetovne nogometne zveze (FIFA). Je pa res, da so še leta 2010 kotirali več kot 100 mest nižje. V zaporedju Fife so namreč držali šele 113. mesto. Tudi selektorju Garyu Colemanu sprva niso cvetele rožice. Že sama inavguracija je bila po svoje morbidna. Na klopi Walesa je nadomestil svojega predhodnika in prijatelja Garyja Speeda, ki si je leta 2012 vzel življenje.

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo so Valižani igrali stransko vlogo. Coleman pa je kot prvi selektor Walesa izgubil uvodnih pet tekem. Srbi so Valižanom natresli kar šest zadetkov, Belgijci, s katerimi so se soočili že na poti v Brazilijo, pa so slavili v Walesu z 2:0. Valižanski vzpon se je torej začel v kvalifikacijah za EP. Resda je po letošnjih prijateljskih tekmah sledil zdrs po lestvici Fife, kjer ta čas zasedajo 26. mesto, a po razpletu EP bodo Valižani spet kotirali občutno više. Že uvrstitev v polfinale je največji uspeh državne reprezentance, ki nastopa na svojem drugem velikem tekmovanju. Da verjame v uspeh na tem EP, je valižanska nogometna zveza pokazala že s tem, da je vseh osem milijonov evrov, prejetih za uvrstitev na EP, investirala v svojo bazo v mestecu Dinard na severozahodu Francije. Zgodovinski dogodek naj bi drevi na tribunah Stadiona luči pospremilo 7000 valižanskih privržencev. Toliko si jih je zagotovilo dragoceno vstopnico. V Lyonu jih bo še vsaj desetkrat toliko. Valižanska posebnost je tudi ta, da šesterica najboljših klubov iz Walesa - med njimi Swansea (Premier League) in Cardiff (Championship) igrajo v angleških ligah. Tudi Gareth Bale je temelje za svojo kariero postavil v Angliji, najprej pri Southamptnu in nato pri Tottenhamu. Svoj prvi gol v reprezentančnem dresu je dosegel proti Slovaški, ko je bil star 17 let, proti Slovakom je v skupinskem delu tekmovanja dosegel tudi prvi gol za Wales na EP sploh. Pred tremi leti je odšel k madridskemu Realu za odškodnino 100 milijonov evrov, s čimer je zrušil prejšnji prestopni rekord s Cristianom Ronaldom v glavni vlogi. Real je Manchester Unitedu za Portugalca odštel 94 milijonov evrov.

Zato pa ostaja v Ronaldovih rokah še kar nekaj rekordov. Tudi v portugalskem dresu, kjer je zbral največ nastopov (131) in dosegel največ golov (60) pri komaj 31 letih. Sedem let starejši je branilec Ricardo Carvalho. Z Ronaldom sta igrala v finalu EP pred dvanajstimi leti, ko je Portugalska doma klonila pred Grčijo z 0:1. Grke je tedaj vodil Otto Rehhagel, ki je selektorski stolček Grčije čez čas prepustil prav aktualnemu vodji strokovnega štaba Portugalske Fernandu Santosu. Z Grki se je pred štirimi leti na EP prebil v četrtfinale, s Portugalci je že izenačil dosežek njegovega predhodnika Paula Benta iz leta 2012.

ALEŠ SORTAale


Najbolj brano