Italijani: “Espresso je pripravljen. Tokrat ga pijejo Nemci.”

Klasični evropski dvoboj z velikih nogometnih tekmovanj med Nemčijo in Italijo so čustveno pospremili v obeh državah.

Naslovnica Gazette dello Sport
Naslovnica Gazette dello Sport 

BERLIN, RIM > Pri Gazzetti dello Sport so kljub porazu zapisali številne hvalospeve na račun selektorja Antonia Conteja: “V ekipo in v narod je vnesel delavnost in disciplino, ki jo Italija ni imela že desetletje. Ekipa je izgubila herojsko tekmo, a nikakor ne poti, ki jo vodi navzgor. Nismo bili ponižali. Če je za nas Nemčija v tem trenutku Everest, smo mi na dobri poti do njegovega vrha. Res je, spotaknili smo se na oviri, toda nič ne de. 'Ne pozabimo. Mnogi so pred prvenstvom dejali, da je to najslabša Italija. Toda Conte in igralci so pokazali kaj pomeni zavzeto delo in ekipni duh.”

Pri časniku Correire dello Sport so bili poetični in povzeli besede nemškega selektorja Joachima Löwa pred tekmo. “Espresso je narejen. Tokrat ga pijejo Nemci.” Dodali so: “To je bila Italija za aplavz. Odhajamo domov, a z dvignjeno glavo. Nemci so res močni, izjemno težak tekmec, ki pa so ga naši igralci držali v šahu vse do enajstmetrovk. Bila je zelo naporna tekma. Conteju za zmago ni zadostovala taktična mojstrovina na sredini igrišča. Videlo se je, da imajo nemški nogometaši več kakovosti.”

Na nasprotni strani se Nemci iskreno veselijo. Najbolj prodajan časnik, tabloidBild, je elektronsko naslovnico ovekovečil z napisom: “Ja, ja, ja! Naši fantje so končno izločili Italijo. Tako ostajajo v boju za evropski naslov! Selektor Löw si je spisal zgodovino.”

Športni časnik Kicker je zapisal, da je Nemčiji končno uspelo izločiti Italijo na velikih tekmovanjih. V prvem planu sta vratar Manuel Neuer in strelec odločilnega zadetka Jonas Hector: “Hvala za polfinale! Manuel je naredil še en korak k zgodovini, Jonas je s svojim zadetkom strl italijanski urok. Klasični evropski derbi nikoli ne mine brez drame.”

S posebno pozornostjo so evropsko klasiko spremljali v Franciji. L'equipe piše: “Pričakovali smo veliko predstavo, ki pa je bolj kot s kakovostjo postregla z dramatičnostjo. Na koncu se je za odločilnega izkazal nemški vratar Manuel Neuer. Nemčija je pokazala, da bo trd oreh za vsakogar.”

Kot vselej, je tudi tokrat hrvaški portal index navedel zanimivo statistiko: “Nemcem se kaj takega ni zgodilo vse od leta 1982. Njihova reprezentanca je na velikih tekmovanjih od tedaj izvedla 18 kazenskih udarcev in vseh 18 tudi zadela! Proti Italiji pa je že v desetih minutah zgrešila trikrat! Tudi Italijani so bili zelo nenatančni. Lahko govorimo o najslabši izvedbi enajstmetrovk v zgodovini evropskih prvenstev.”PM


Najbolj brano