Dober začetek in slab konec

V soboto je bilo dolgega odštevanja končno konec in 24 reprezentanc v štirih skupinah je začelo “govoriti” na igriščih. V sosedskem derbiju zagrebške skupine je rezultatsko šlo po večinskem pričakovanju. Hrvaška : Slovenija 80:73.

Luka Žorić (z žogo) je pomembno prispeval k hrvaški 
zmagi.
Luka Žorić (z žogo) je pomembno prispeval k hrvaški zmagi.  

ZAGREB >Deževno in dokaj hladno vreme ni vplivalo na navijaško vročico, saj so bili slovenski pristaši že zelo glasni pred dvorano, medtem ko na hrvaški strani neke navijaške razpoloženosti ni bilo čutiti. In niti vneme pri nakupu vstopnic, saj so gostitelji - v strahu, da bi v dvorani na tribunah prevladovali navijači v zelenem - veliko vstopnic brezplačno podarili klubom in šolam, Kakih 4000 Slovencev pa je večji del tekme preglasilo domačo publiko.

Dvorana Arena, gledalcev 11.730, sodniki: Lamonica (Italija), Zamojski (Poljska), Collin (Francija); četrtine - 17:23, 27:15, 21:16, 15:19). Slovenija: Joksimović 3, Prepelič 7 (4:2), Blažič 11 (2:2), Nikolić 5, Dragić 14 (3:1), Zupan 10 (2:2), Balažić 4 (2:1), Omić 10, Klobučar 3 (1:1), Slokar 6 (4:2). Selektor: Jure Zdovc. Hrvaška: Tomić 5 (2:1), Rudež 3, Stipčević 3 (4:3), Bogdanović 9 (7:5), Šarić 8 (4:1), Ukić 2, Simon 20 (8:6), Zorić 17 (8:7), Hezonja 13 (2:1). Selektor: Velimir Perasović. Prosti meti: Slovenija 18:11, Hrvaška 35:24; os. napake: Slo. 29, Hr. 23; trojke: Slo. 28:10 (Dragić 3, Zupan 2, Prepelič, Blažič, Nikolić, Balažić, Joksimović po 1), Hr. 16:6; skoki: Slo. 25; Hrv. 43.

Slovenija je tekmo odprla, kot bi bila sama favorit, izjemno metala za tri točke (6:4), si do konca prve četrtine priigrala osem točk prednosti (23:15), prav toliko igralcev se je tudi vpisalo med strelce. S tem je bilo začetnega juriša konec in sledil je hrvaški odgovor. Slovenija je drugo četrtino izgubila za dvanajst točk, v desetih minutah prejela zaskrbljujoče veliko točk (27), zadevala sta igralca iz drugega plana, Luka Zorić in Krunoslav Simon (skupaj 23 točk). Samo v zadnjih štirih minutah polčasa so Zdovčevi izbranci prejeli 17 točk.

Ko se je Hrvaška pred zadnjimi desetimi minutami dvoboja oddaljila na 13 točk, smo novinarji že nekako bolj pogledovali na ekrane v druge skupine, kjer je bilo bistveno bolj izenačeno. Toda Slovenci se niso vdali, bojevitosti jim ni zmanjkalo, a pomanjkljivosti v igri je bilo občutno preveč, da bi lahko resno računali na preobrat. Selektor Jure Zdovc je bil prepričan, da so nekatere naivnosti v pripravljalnem obdobju že odpravili, vendar poraza ni jemal tragično. Obenem še vedno išče organizatorja igre, ki bi mu zaupal, znova je rotiral s tremi (Nebojša Joksimović, Jaka Klobučar in Klemen Prepelič). Slovenija praktično ni razvila protinapada, zelo hitro je padla v bonus in s tem sosedom “podarila” večje število prostih metov, ki pa jim niso pretirano šli od rok. Po zgrešenem zadnjem prostem metu so Hrvati praviloma dobili skok in s hitrim metom zlahka iztržili sedem točk, posebej v zadnji četrtini, ko je slovenska vrsta ob zaostanku šestih točk zapored zgrešila štiri napade. Na drugi strani je Hrvaška zadela svoje poskuse, če ne iz prve priložnosti, pa iz druge ali tretje (skok 43:35) in zasluženo zmagala. Edino slabo vest za Hrvaško je predstavljal padec Bojana Bogdanovića, enega ključnih mož ekipe, ki je z glavo udaril v parket, zato so ga odpeljali na pregled v bolnišnico. K sreči je šlo le za lažji pretres možganov, toda bil je izgubljen najmanj za sinočnjo tekmo z Grčijo.

Primorski učinek: Nebojša Joksimović: 3 točke - zadel je pomembno trojko, a naslednjo zgrešil. Še iče formo. Mitja Nikolić: 5 točk - začel je tekmo in zadel prvi koš na tekmi, kriti je moral Bogdanovića. Luka Rupnik - ni igral.

Hrvaški igralci so po zmagi večinoma kot blisk izginili v slačilnici, bolj zgovorni so bili Slovenci, ki pa so tudi kmalu sledili Hrvatom, saj jih je po tekmi obiskal predsednik vlade Miro Cerar. “Dobro smo začeli, v drugem polčasu pa izgubili koncentracijo v napadu. Mogoče smo malce pregoreli. V drugem polčasu smo igrali slabšo obrambo in tega si ne smemo privoščiti. Obrniti se moramo k naslednji tekmi in ne ponavljati starih napak,” je menil Alen Omić. Zoran Dragić, ki je bil sicer s 14 točkami najboljši slovenski strelec, je dodal: “Prejeli smo bistveno preveč lahkih košev. Po drugi stran smo morda sami prehitro metali in nismo odigrali akcij do konca. Hrvati imajo dobre igralce z veliko individualne kakovosti, a vseeno bi lahko tudi mi zmagali.”

ROK MAVER


Najbolj brano