Zmagovalka San Rema je Arisa

Zmagovalka 64. festivala italijanske popevke je 31-letna Arisa. Na festivalu je sodelovala že leta 2009, ko je s pesmijo Sincerita zmagala med mladimi upi festivala. Festival, ki ga je poleg Fabia Fazia vodila Luciana Litizzetto, je znova postregel s škandali.

Zmagovalka Ariza (Proti vetru) Foto: Jaka Ivancic
Zmagovalka Ariza (Proti vetru) Foto: Jaka Ivancic

SANREMO > Tako sta prvi dan petdnevnega festivala dva delavca splezala na vrh konstrukcije gledališča Ariston, kjer je festival potekal. S tem sta protestirala nad delovnimi razmerami, saj zadnjih 16 mesecev nista prejela plačila za svoje delo. Njuno izjavo je, medtem ko sta bila delanca na vrhu konstrukcije, prebral voditelj festivala Fabio Fazio. To pa je bil le uvod. Na odru so se v tekmovalni konkurenci nastopajoči predstavili s po dvema skladbama. V finale se je uvrstila pesem, ki je dobila največ glasov gledalcev. Drugi in tretji večer sta minila v znamenju mladih glasbenikov. Predzadnji večer, ki ga je zaznamoval legendarni Renzo Arbore, je bil tradicionalno rezerviran za zgodovino italijanske glasbe.

V sobotnem, sklepnem večeru se je v finalu pomerilo štirinajst izvajalcev, s pesmimi, za katere so gledalci glasovali v torek in sredo. S polovico glasov, namenjenih trem finalistom, je slavila Arise s pesmijo Contoventro (Proti vetru). S popevko La notte je Arisa že leta 2012 v tekmovalnem programu osvojila drugo mesto. Na drugo mesto letošnjega festivala italijanske popevke se je uvrstil Raphael Guallazzi s skladbo Liberi o no, prejel je 26 odstotkov glasov, dva odstotka več od Renza Rubina, ki je nastopil s pesmijo Ora.

NR


Najbolj brano