V Novi Gorici razstava kitarista Moveknowledgment

Dela Uroša Weinbergerja, ki se kot nagrajenec bienalne razstave Pogled 6 - Pogled na likovno umetnost Slovenije: Jaz, tukaj, zdaj predstavlja s samostojno razstavo Displaced world, deplasiran svet, bodo v novogoriški Mestni galeriji odprli danes ob 18. uri.

Uroš Weinberger je tudi glasbenik, ki že več kot deset let aktivno sodeluje na slovenski glasbeni sceni v zasedbi Moveknowledgement Foto: Maja Pertič
Uroš Weinberger je tudi glasbenik, ki že več kot deset let aktivno sodeluje na slovenski glasbeni sceni v zasedbi Moveknowledgement Foto: Maja Pertič

NOVA GORICA>Uroš Weinberger je svojo novo razstavo, s katero v Mestni galeriji Nova Gorica vstopajo leto 2013, zasnoval izrazito tematsko. Kustosinja postavitve Barbara Rupel je zapisala, da že naslov razstave Displaced world, deplasiran svet nazorno pove, kaj je njena sporočilna vloga. Nepravilni zapis naslova pa to še dodatno podkrepi.

“Živimo namreč v okolju, ki je pod krinko navidezne urejenosti v svojem bistvu razpuščeno, polno zmede, nesmislov in kontradiktornosti. Postajamo vse bolj pasivni, nekreativni in s tem vse lažje vodljivi. Posameznik, ki to zazna in se temu upre, je na udaru vseprisotnih mehanizmov kontrole, ki pripomorejo k njegovi ukrotitvi,” je pojasnila kustosinja.

Weinberger poudarja, da je razstava v samem izhodišču izrazito osebno izpovedne narave. “V posameznih podobah si lahko predstavljamo prisotnost umetnika, ki vse to doživlja od naivnega in dovzetnega otroštva naprej. Izhaja pa tudi iz statusa današnjega umetnika in umetnosti na sploh. Pravi, da povprečen vsakdan pušča praznino, ki jo zapolnjujejo množični mediji, ki skušajo vse bolj agresivno prevzeti primat stvarni umetnosti,” je še zapisala Ruplova.

Uroš Weinberger je leta 2003 po zaključku študija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, vpisal še podiplomski študij na ljubljanski akademiji, ki ga je zaključil leta 2005. Leta 2002 se je izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji. Weinberger je tudi glasbenik, ki že več kot deset let aktivno sodeluje na slovenski glasbeni sceni v zasedbi Moveknowledgement. Živi v Ljubljani in deluje kot samostojni kulturni ustvarjalec.

Razstava slik in prostorskih postavitev Displaced world, deplasiran svet bo na na ogled do 1. februarja.

STA


Najbolj brano