Umrl je oče nezemljanov v Osmem potniku

V Zürichu je v ponedeljek v 75. letu starosti umrl švicarski umetnik H. R. Giger, ki se je v zgodovino popularne kulture zapisal z oblikovanjem nezemljanov v filmu Osmi potnik režiserja Ridleyja Scotta.

Giger je v bolnišnici podlegel poškodbam, ki jih je utrpel pri padcu po stopnicah na svojem domu v Zürichu
Giger je v bolnišnici podlegel poškodbam, ki jih je utrpel pri padcu po stopnicah na svojem domu v Zürichu  

ZÜRICH > Giger je v bolnišnici podlegel poškodbam, ki jih je utrpel pri padcu po stopnicah na svojem domu v Zürichu.

Giger je leta 1980 za posebne učinke v Scottovem filmu dobil oskarja. Fantastični realizem pa je tudi sicer zaznamoval njegova scenografska, slikarska in kiparska dela.

Giger je študiral arhitekturo in industrijsko oblikovanje, ves čas pa se je zanimal za umetnost. Po diplomi leta 1966 je kratek čas delal kot notranji oblikovalec, nato pa se je v celoti posvetil umetnosti.

Kot strokovnjak za posebne učinke je sodeloval tudi v filmih Poltergeist 2, Tuja vrsta in predlani pri filmu Prometheus. Ljubitelji računalniških iger ga poznajo po delu Dark Seed iz leta 1995.

V Švici je v gradu St. Germain v Gruyeresu urejen njegov muzej, v katerem so poleg slik in kipov razstavljeni tudi deli filmske scenografije. V muzeju je na ogled še njegova osebna umetniška zbirka, ki med drugim vsebuje originalna Dalijeva dela.

STA


Najbolj brano