Vse je mogoče, tudi češpe na figi

Komedijo v dveh dejanjih Marjana Tomšiča Južić in Juća so gledališčniki KD Brce v režiji Sergeja Verča iz Istre preselili na Kras, jo preimenovali v Češpe na figi, okrepili ekipo in se po uspešni marčevski premieri in ponovitvah znova predstavili svojemu zvestemu in številčnemu občinstvu.

 Foto: Arhiv Kd Brce
Foto: Arhiv Kd Brce

GABROVICA > Nič novega za ekipo, ki neumorno ustvarja od leta 1997.

Češpe na figi so svojo pot pričele zmagovalno: pred mesecem dni sta premierna uprizoritev in prva ponovitev dva dni zapored napolnili kobjeglavsko dvorano. Gledališko skupino KD Brce zaznamujeta trdo delo in profesionalen odnos, nad njihovim napredkom poleg scenarista in režiserja Sergeja Verča že od samega začetka bdi tudi dobitnica Borštnikovega prstana Minu Kjuder.

Iz Istre na Kras

Tokrat so se lotili komedije Južić in Juća, ki jo je napisal Marjan Tomšič. Istrski pisatelj je gledališčnikom dovolil tudi spremembo naslova. Verč je namreč dogajanje iz Istre prestavil na Kras, in sicer v 50. leta minulega stoletja. “To je izjemno duhovita in spretno napisana komedija o tem, kako se narod znajde v času, ko gre vse k vragu … Sicer velja predvsem za čas takoj po drugi svetovni vojni. Velja pa tudi za sedanji čas, ko nas spet vodijo žejne preko reke, lačne mimo pravkar pečenega kruha. Ta komedija pripoveduje o zvitosti, umnosti in neverjetni iznajdljivosti ljudstva, torej o nenehnem boju za preživetje in s tem za ohranitev zakladnice in duše naroda,” so zapisali predstavi na pot, režiser pa med smehom dodaja, da gre za obdobje, ko je bilo vse mogoče - tudi češpe na figi.

“Ni posebne formule za uspeh,” pravi Verč in doda: “Vsaka predstava je nova avantura, potovanje v neznano. Je pa res, da si od skromnih začetkov pred 18. leti vsako leto zastavljamo ambicioznejše cilje.” Veliko nastopajo po Krasu, Goriški in zamejstvu, za vsako novo predstavo imajo 30 do 35 uprizoritev. 11. maja si jih lahko ogledate v Orehku pri Postojni, 15. junija pa še v Štanjelu v okviru Grajskega poletja.

Predstavo Češpe na figi je režiral Sergej Verč, ki je zasnoval tudi scenografijo, Verču pa je pri režiji asistirala Minu Kjuder, ki je poskrbela tudi za kostumografijo.

Okrepljena igralska ekipa

Stalni ekipi iz Gabrovice se je pridružilo še kar nekaj gledaliških navdušencev s Krasa in zamejstva, v ansamblu je pred tem primanjkovalo predvsem kandidatov za moške vloge. Ob stalnem igralskem jedru (Erna Trobec, Silvestra Grižnik-Kačič, Grozdana Švara, Bojana Furlan, Branka Guštin in Milena Colja) so za komedijo v dveh dejanjih Češpe na figi povabili k sodelovanju še nekaj gledaliških navdušencev: Nika Pertota iz Nabrežine, Jožka Okretiča iz Mavhinj, Urbana Grmeka Masiča iz Kobjeglave, Igorja Rojca iz Sežane in Eda Škrlja iz Križa pri Sežani.

Preden pa igralci sploh začnejo z vajami, ima Sergej Verč veliko dela. “Ni lahko najti naslednje primerne predstave, saj mora predstavljati večji izziv kot prejšnja, všeč mora biti igralcem, predvsem pa je treba upoštevati zmogljivosti ansambla.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano