Čast in oblast delu in fotografiji

Foto klub Portorož združuje ljubitelje fotografije že 15 let. Ob jubileju se člani predstavljajo z razstavo v Avditoriju Portorož, ki bo na ogled do konca novembra. Pred objektive svojih fotoaparatov so tokrat postavili kar sami sebe in na razstavili 18 avtoportretov.

Delu čast in oblast, so člani Foto kluba Portorož naslovili skupinski avtoportret, posnet v Sečoveljskih solinah
Delu čast in oblast, so člani Foto kluba Portorož naslovili skupinski avtoportret, posnet v Sečoveljskih solinah  

PORTOROŽ>“15 let je dolga doba in v tem času smo fotografirali le druge. Zdaj je prišel čas, da se predstavimo tudi nekoliko drugače,” je o konceptu razstave ob 15-letnici Foto kluba Portorož povedal njegov predsednik Jadran Rusjan. Svoje obraze in telesa, nekatere med njimi vpete v dejavnosti, druge poglobljene v iskanje samih sebe, razstavlja 18 ljubiteljskih fotografov.

Počastili delo solinarjev

Razstava pa prinaša še eno fotografijo velikega formata s posebnim sporočilom. “Delu čast in oblast je stara parola, mi pa smo tako naslovili skupinski avtoportret 17 članov kluba. Oblečeni v gvante in s kravatami so opravljali delo solinarjev. S tem smo želeli pokazati spoštovanje do njihovega dela, hkrati pa biti kritični do gospodov v naši družbi. Če bi imeli kaj več soli v glavi, danes ne bi bili tu, kjer smo, in če bi delali tako trdo kot solinarji, bi bilo gotovo drugače,” je pojasnil Rusjan.

Čeprav so temo razstave, portretiranje samih sebe, izbrali že pred več kot pol leta, je bila izvedba zahtevnejša, kot je videti na prvi pogled. Člani so morali najprej pogledati vase in poiskati podobo, ki so jo želeli postaviti na razstavo, zatem pa jo je bilo treba še posneti - tako da so bili hkrati pred objektivom in za fotoaparatom. Pri tem jim je pomagal samosprožilec, ki jim je po pritisku na gumb dal nekaj sekund časa, da so se postavili v želeno pozo.

Več fotografij in obdelave

Foto klub so v Portorožu ustanovili pred 15 leti po več letih fotografskega zatišja. Od ustanovnih članov sta v društvu še vedno dva člana, Olga Černe in Martin Bobič. Vztrajata zaradi ljubezni do fotografiranja, čeprav se je tehnika ustvarjanja v tem času zelo spremenila. “Takrat smo fotografirali na filme in diase, ki smo jih potem kazali na projekcijah, veliko smo se ukvarjali tudi s pošiljanjem svojih del na natečaje v okviru Fotografske zveze Slovenije in mednarodne fotografske zveze. Zdaj je tega manj, tudi zato ker je mogoče digitalne fotografije objavljati na spletnih forumih in natečajih,” opaža Bobič.

Fotografi zdaj z digitalnimi fotoaparati posnamejo veliko več fotografij. “Če sem se takrat z nekom dogovoril za fotografiranje, sem posnel največ dva filma, torej 72 fotografij. Zdaj jih naredim vsaj 200, sem pa eden tistih, ki so pri pritiskanju na sprožilec še kar varčni,” pravi Bobič. Računalniški programi zdaj omogočajo veliko več popravljanja fotografij, čeprav v klubu še vedno ohranjajo tudi klasično fotografijo na film, se zaprejo v temnico in se spogledujejo celo s še starejšimi tehnikami fotografiranja in razvijanjem po starih kemičnih postopkih. Srečujejo se dvakrat mesečno v prostorih Farosa pri osnovni šoli v Luciji, v Piranu pa imajo studio, ki ga lahko uporabljajo člani.

HR


Najbolj brano