Poleti tekmovanja, jeseni jubilejna sezona

Deveta sezona Akademskega zbora Univerze na Primorskem je bila več kot uspešna. Sklepni koncert devete sezone so minulo nedeljo pripravili v zadružnem domu na Škofijah.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija na 9. letnem koncertu na Škofijah  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija na 9. letnem koncertu na Škofijah  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ŠKOFIJE >Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem se je v minuli sezoni dvakrat predstavil na mednarodni zborovski sceni, obakrat je domov odnesel prvo nagrado. Na 16. Mednarodnem festivalu Cro Patria v Splitu je v začetku sezone za obvezno skladbo Luka Mayernika prejel še posebno priznanje - zlato katedralo, na 12. Zborovskem festivalu Zlatna vila v Prijedoru v BiH pa mu je spomladi letos strokovna žirija podelila še posebno priznanje za najboljšo izvedbo renesančne skladbe Johna Wilbyeja. Obe sta zazveneli tudi minulo nedeljo pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija in njegove asistentke Andreje Hrvatin.

Preostali del programa so sestavljale večinoma skladbe, s katerimi se bo zbor predstavljal v prihodnjih mesecih. Avgusta namreč pevci potujejo na dve mednarodni tekmovanji v Italijo, najprej na Sicilijo, za tem pa še v Arezzo, na Guido d'Arezzo, enega najuglednejših in najbolj renomiranih tekmovanj v Evropi. Tam bodo nastopili v treh kategorijah. Predstavili se bodo predstavili z delom renesančnega mojstra Gesualda da Venose, ki je obvezna skladba tekmovanja, skladbo romantika Josefa Rheinbergerja, ter slovenskih in tujih sodobnih avtorjev, Miškinisa, Čopija in Makorja, nekdaj člana APZ UP, zdaj študenta kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Makor je “svojemu” zboru posvetil že več del, predvsem priredb zanimivih istrskih ljudskih pesmi, tokrat pa ga je občinstvo spoznalo tudi kot avtorja umetne zborovske kompozicije. Makorjevi skladbi na besedila Edgarja Allana Poa in Federica Garcie Lorce je zborovodja Ambrož Čopi vključil tudi v program tekmovanja v Arezzu ter tako njunemu avtorju ponudil priložnost, da se kot skladatelj predstavi tudi v tujini.

V sklopu ljudskih pesmi se je kot dirigentka zbora odlično predstavila asistentka Andreja Hrvatin. V sodelovanju z dirigentom je izbrala v zadnjem času velikokrat izvajano tržaško ljudsko Dekle je pralo srajčke dvejWalterja Lo Nigra, priredbo istrske ljudske Vsaka jesen rumeni Mateja Kastelica, skladatelja najmlajše slovenske skladateljske generacije, maturanta ljubljanskega Konzervatorija za glasbo in balet in pa znano Čopijevo, Dajte novici na kolač. Andreja Hrvatin bo z APZ UP nastopila tudi v - sicer netekmovalni kategoriji Folklora - na tekmovanju v italijanskem Arezzu.

Če upoštevamo dejstvo, da se je zbor prav v tej sezoni znatno prenovil, da je kar polovica pevcev novih, lahko ugotovimo, da je z neverjetno naglico dosegel relativno dobro formo in nikakor ne gre dvomiti, da jo bo do avgusta še izboljšal. Program je, kot se za tekmovalne skladbe spodobi, izjemno zahteven. Osem in več-glasne skladbe poleg dobre uglašenosti seveda zahtevajo tudi dobro usklajenost med glasovi, potem pa je tu še interpretacija, muzikalnost in doživetost, skladna izbira del, pa še kaj, kar na tekmovanjih, kot je Guido d'Arezzo prinaša točke in prestiž na evropski zborovski sceni.

Primorski APZ-jevci so svoj letni koncert sklenili v zabavnem slogu, z Markom Vuksanovičem in Boštjanom Andrejcem Bushyjem so izvedli tri skladbe novogoriške skupine Avtomobili , ki jih je mladi skladatelj Tine Bec priredil za to zasedbo.

APZ UP bo jeseni zakorakal v svojo jubilejno, 10. sezono. Pestra in bogata bo, zagotavlja dirigent Ambrož Čopi, in programsko sveža: posvetili se bodo pravoslavni tvornosti primorskih avtorjev. BRANKA KLJUN,

Radio Koper


Najbolj brano