Poigravanje z vsakdanjim

V Galeriji Tir na Mostovni je na ogled zadnja razstava v letošnji sezoni - Keep yourself busy, ki bo na ogled do prihodnje sobote, 14. julija. Štirje študenti ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje se predstavljajo s svojimi deli, abstraktnimi kompozicijami, katerih rdeča nit je ironični pogled na današnji svet.

Na razstavi  Keep yourself busy se z deli predstavljajo študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Foto: David Verlič
Na razstavi Keep yourself busy se z deli predstavljajo študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Foto: David Verlič

NOVA GORICA> Objavljen je tudi že razpis za razstavljanje v Tir-u v prihajajoči sezoni.

Prva generacija bodočih diplomantov Oddelka za unikatno oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani se predstavlja s produkcijo del, ki je nastajala v času njihovega študija. Razstava v Galeriji Tir je prvi skupni projekt Katarine Müller, Katje Špiler, Anje Radović in Dana Adlešiča ter vidni odraz eksperimentiranja v različnih medijih in materialih, znotraj katerih odkrivajo možnosti avtorskega izražanja. Med njimi so od medijev v ospredju fotografije in video, materiali pa volna, glina, plastika, vosek, steklo. Igrajo se z vsakdanjimi elementi, ki imajo tako v svoji formi kot postavitvi globlji in tudi prenesen pomen.

Galerija Tir je v teh dneh tudi že objavila razpis za razstavljanje v sezoni 2012/13. Prijavijo se lahko avtorji, ki ustvarjajo v tradicionalnih medijih in ustvarjalci sodobnih, tehnološko podprtih umetniških zvrsti, brez kakršnihkoli tehničnih, slogovnih ali vsebinskih omejitev. Razpis bo odprt do 31. avgusta letos.

Postavitev sicer ni zamišljena kot enoten projekt, saj se vsak avtor predstavlja s samostojnimi deli, skupne točke vseh instalacij pa so ostra ironija, inventivnost in mladostna svežina. Ustvarjalci se poigravajo z elementi in situacijami iz vsakdanjega življenja - arhitekturo, gestami rok, vtičnico likalnika, spreminjajo pa jih v estetske predmete s pomenljivo, tudi družbenokritično sporočilnostjo in simboliko.

Kot je povedala kustosinja galerije, Katarina Brešan, je v delih vsebinsko in estetsko kakovostno izpeljanega projekta moč zaznati vplive moderne umetnosti v povezavi z oblikovanjem in arhitekturo.

Skupino mladih umetnikov, starih od 20 do 30 let, povezuje velika želja po ustvarjanju, po skupnem delovanju, ki jih nenehno zaposluje in osrečuje, pa tudi dopolnjuje in navdihuje. Držijo se pravila, ki je deloma razvidno iz naslova razstave, v celoti pa je z žeblji pribito na steno galerije in obkroženo z volno: The only way to be truly happy, is to keep yourself busy (Edini način, da si resnično vesel, je ta, da se vedno z nečim ukvarjaš).

ANA CUKIJATI


Najbolj brano