Pevčeve Aleksandrinke so zmagale v Trstu

Dokumentarni film režiserja Metoda Pevca Aleksandrinke je zmagal v kategoriji dokumentarcev na 23. tržaškem filmskem festivalu, ki se bo danes zvečer sklenil v gledališču Miela v Trstu.

Aleksandrinke so zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike množično zapuščale Vipavsko dolino vse do druge svetovne vojne in odhajale v Egipt, kjer so bile dojilje, varuške in gospodinje Foto: /
Aleksandrinke so zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike množično zapuščale Vipavsko dolino vse do druge svetovne vojne in odhajale v Egipt, kjer so bile dojilje, varuške in gospodinje Foto: /

TRST>Metod Pevec si je prislužil nagrado 2500 evrov, na spletni strani poroča Primorski dnevnik.

Aleksandrinke so zgodba o boleči, skoraj izključno ženski emigraciji. Ženske so zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike množično zapuščale Vipavsko dolino vse do druge svetovne vojne. Odhajale so v Egipt, kjer so bile dojilje, varuške in gospodinje.

Na letošnjem festivalu, ki se je začel 19. januarja, se je za nagrade potegovalo osem dolgometražnih filmov, 18 dokumentarcev in 17 kratkometražnih filmov, ki so jih predvajali v gledališču Miela ter kinodvorani Ariston. Vse filme je sproti ocenjevalo občinstvo.

V kategoriji dolgometražnih filmov je glavno nagrado v višini pet tisoč evrov prejel češki film Dom režiserke Zuzane Liove, za najboljši kratkometražni film pa je bila izbrana nemško-romunska produkcija Apele Tac (Tiha reka) režiserke Ance Mirune Lazarescu.

V boju za nagrado za najboljši dolgometražni film je bil tudi IzletNejca Gazvode.

STA


Najbolj brano