Naj se zvrsti pomešajo

Vizije so festival, ki v Novo Gorico prinaša najboljšo mladinsko ustvarjalnost na odru. Selektorji so si ogledali 46 predstav po vsej Sloveniji, izbrali pa 13. Največ je gledališča, lutk, odrskih interpretacij literarnih besedil, tu pa je še nastop rock skupin. Ogled festivalskih prireditev je brezplačen.

Maja Jerman Bratec z novogoriške enote Javnega sklada za kulturne dejavnosti  in direktor festivala Matjaž Šmalc  Foto: Klavdija Figelj
Maja Jerman Bratec z novogoriške enote Javnega sklada za kulturne dejavnosti in direktor festivala Matjaž Šmalc  Foto: Klavdija Figelj

NOVA GORICA>Vizije, ki se bodo v Novi Gorici dogajale v petek, soboto in nedeljo, se v mesto vračajo po lanskem preskoku na Ptuj. Festival prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, na sporedu bo osem gledaliških predstav, štiri lutkovne, dve recitatorski in osem rock skupin, dogajal pa se bo na treh lokacijah: v SNG Nova Gorica, na novogoriški gimnaziji ter v Kulturnem centru Mostovna. Ogled predstav, v katerih naj bi videli najobetavnejše mlade, neodvisne in še neuveljavljene skupine različnih žanrov, bo brezplačen in če sklepamo po produkciji, ki je bila na Vizijah na ogled pred dvema letoma, se obeta dober in zanimiv program.

“Ne briga nas, kaj je avtor z delom želel povedati, ampak kaj mi sami vidimo v njem,” ob festivalu razmišlja Matjaž Šmalc.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor festivala Matjaž Šmalc, bi radi, da to ne bi bil zgolj gledališki, ampak mladinski festival, ki bi povezoval različne zvrsti. Mladi gledališčniki naj bi prav tu, denimo, zaznali, kaj ustvarjajo njihovi vrstniki v rock glasbi, ali pa v kakšni drugi zvrsti. Najpomembneje pa je, kot zatrjuje Šmalc, da je ideja ali misel, ki jo želijo posredovati, lastna njim samim, medij se lahko spreminja.

Začeli bodo v petek, ob 10. uri, ko bo na ogled domača produkcija Pojma nimam gledališke skupine Mak iz Deskel, ki deluje pod vodstvom Blaža Valiča. Slavnostno odprtje festivala bo ob 18. uri v SNG Nova Gorica s predstavo Psiha J. B. P Molierja Gledališke šole I. gimnazije Maribor. Moliera (Smešni preciozi) bodo uprizorili tudi Celjani, člani Fedrinega gledališča I. gimnazije v Celju. Prostor navidezne resničnosti bodo obravnavali člani Šentjakobskega gledališča v predstavi Enda Walsha Klepet.com, o dvojni identiteti bodo govorili člani gledališča Šentjanž v Vajah iz sedenja Alenke Hain.

Na sporedu bodo tudi lutkovne predstave, saj želijo preseči predsodek, da so lutke primerne samo za otroke. “Ne, z lutkami mladi obravnavajo tematiko, ki jim je blizu,” pravi Šmalc. Zanimiva bo tudi ugledališčena poezija, v okviru katere bodo “uprizorili” poezijo Nine Bizjak in drugih avtorjev.

Nastop in vizije vseh udeležencev bo ocenila strokovna žirija, ki jo sestavljajo dramatičarka in pisateljica Zalka Grabnar Kogoj, igralec, lutkar, pevec in plesalec Gašper Jarni ter Vanja Alič, novinar, glasbenik in frontman rock skupine Zaklonišče prepeva. Žirija bo najboljšim v nedeljo ob 16. uri v SNG Nova Gorica podelila nagrade - “vizionarje”.

Vsi udeleženci se bodo lahko udeležili tudi brezplačnih gledaliških delavnic in okrogle mize o predstavah festivala, ki jo bo v nedeljo ob 13. 30 v SNG Nova Gorica vodila dramaturginja ter gledališka kritičarka Ana Perne. Gledališke, lutkovne in glasbene delavnice bodo vodili bobnar in tolkalec Zlatko Kaučič, igralec, pevec in plesalec Gašper Jarni, lutkar Matevž Gregorič in plesalec ter igralec Sebastjan Starič.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano