Današnji čas potrebuje kritične bodice

Ustanovitvi Gledališke skupine Kulturno etnološko turistično športnega društva Alojz Mihelčič iz Harij je botrovala pošta. Leta 2001, ko so obeleževali stoto obletnico zbirne pošte v vasi, je namreč domačinka Jadranka Boštjančič napisala skeč in v njem tudi zaigrala.

Ena zadnjih predstav gledališčnikov iz Harij je veseloigra Veselo god godujemo
Ena zadnjih predstav gledališčnikov iz Harij je veseloigra Veselo god godujemo 

V enajstih letih je Boštjančičeva domačim gledališčnikom napisala še dve igri - tragikomedijo Kri nej uoda, enodejanko Gospudovo dekla in vrsto skečev. V skupini, ki je doslej gostovala po vsej državi pa tudi v zamejstvu in na Hrvaškem, je zbrana pisana druščina: stari so od pet do osemdeset let, opravljajo različne poklice, doma pa so iz Harij, okoliških vasi in Ilirske Bistrice. Trenutno gledalce razveseljujejo z veseloigrama Veselo god godujemo in Zdrava prehrana ter vrsto skečev.

> Oder je za nas …

“... prostor, kjer lahko sanjamo svoje sanje, uresničujemo zamisli in igramo z masko, ki nam je ne vsiljuje vsakdanje življenje.”

> Katerih dramskih naslovov se najraje lotevate in zakaj?

“Tistih, ob katerih se tudi sami zabavamo in zato radi prihajamo na vaje.”

> Kateri žanr se vam zdi najbolj zahteven? Zakaj?

“Vsak žanr je zgodba zase in vsak je po svoje zahteven, saj terja igra veliko koncentracijo, usklajeno delovanje gibov, mimike, govora …”

> Kaj je doslej vaš največji uspeh?

“Da že enajsto leto vztrajamo 'u tmi mštirji' in še vedno zmoremo ogreti dlani občinstva.”

> Kaj naredi dobro predstavo?

“… uživanje v igranju, iznajdljivost, sproščenost in naravnost igralcev ter pristen, nevsiljiv stik z občinstvom, ki se odziva na naše namige.”

> V katero gledališče se najraje odpravite?

“V vsako, kjer so na sporedu dobre predstave, še posebej, če nastopajo ljubiteljske gledališke skupine.”

> Kdo je vaš zgled, idol?

“Zgledov je veliko, kajti 'usoće oči jmojo suojga malorja'.”

> Za dobro vzdušje v skupini je najpomembneje …

“ ... čim manj polnih lun.”

> S katerim režiserjem si želite sodelovati?

“'Jozs Morija, ma sej nos je prou strah povejdot!' Sicer pa, veliko nam pomaga Frane Dovgan, za kar smo mu iskreno hvaležni.”

> Kaj želite primorskemu ljubiteljskemu gledališču v prihodnjem desetletju?

“Čim več pikantnih zgodbic, izpod peresa vsakdanjega življenja, kajti tako ne bo zmanjkalo gradiva za komedije in kritične bodice, ki so v današnjem času še kako potrebne. In tako bo gledališče lahko živelo še naprej, pa tudi, če bo potrebno plačati kakšen 'evrić' več DDV-ja.” MI


Najbolj brano