Mavrica za poredne

Slikar Arjan Pregl in pesnik Tomaž Šalamun s slikanico Modro ne bo ne nagovarjata le najmlajših, ampak vse, ki so ustvarjalni.

Pogled v Modro ne bo: ilustracija Arjana Pergla in pesem Tomaža Šalamuna
Pogled v Modro ne bo: ilustracija Arjana Pergla in pesem Tomaža Šalamuna 

LJUBLJANA > Ilustracije in pesmi, ki so v knjigi izšle pri založbi Morfem, bodo do konca januarja razstavljene v galeriji Stičišče (v ljubljanskem hostlu Celica) na Metelkovi.

Običajno slikanice nastanejo tako, da ilustrator v podobe prelije besedilo. Arjan Pregl (1973) in Tomaž Šalamun (1941) pa sta se podviga lotila drugače: slikar je pesniku prinesel ilustracije, ta pa jih je upesnil.

V slikanici, ki je izšla pri založbi Morfem, se zvrsti ducat podob, ki so druga za drugo razvrščene v barvno sosledje - mavrico. Pregl je želel ustvariti slikanico za poredne otroke, zato risbe niso urejene, pač pa sledijo prostim asociacijam. Na “porednost” kaže že naslov slikanice Modro ne bo, ki otroku pove, da tu ne gre iskati reda ali neke umirjenosti, pač pa ustvarjalnost, je pojasnil umetnik.

Pri izdelavi ilustracij je izbral šolske pripomočke, kot so svinčnik in kemični svinčnik, barvice, lepilni trak, samolepilne nalepke. Ilustracijam je pesniško podobo vdihnil Šalamun. Kot je povedal Pregl, mu je prepustil besedilo in dejal, da ga lahko po želji preoblikuje. Šalamunovih pesniških stvaritev Pregl ni spreminjal, jih je pa oblikovno umestil v svoje ilustracije. Spremno besedo k slikanici je prispeval Miklavž Komelj.

Likovna kritičarka Petja Grafenauer, ki je spregovorila tudi na odprtju razstave, med drugim meni, da predstavila Modro ne bo spodbuja ustvarjalnost. “Arjan Pregl je podobe najprej narisal. Tomaž Šalamun jih je gledal in nanje odgovoril s pesmimi. Podobe so se pretvorile v besede in stavke pesnikovega sveta, nanj pa, kakor da se je vlilo zaupanje v življenje, prepričanost v vsemogočnost sveta, kadar ta ostaja otrokov ...,” je zapisala Grafenauerjeva ob razstavi.

MI, STA


Najbolj brano