Filmski festival v Pulju z atraktivnim programom

Na 60. puljskem filmskem festivalu bodo v tekmovalnem programu predvajali rekordnih 24 filmov, med katerimi je pet koprodukcij hrvaških in slovenskih filmskih ustvarjalcev. Med njimi sta filma Adria Blues režiserja Miroslava Mandića ter Dvojina Nejca Gazvode, ki sta bila uvrščena v tudi v program filmskega festivala v Karlovyh Varyh.

Na 60. puljskem filmskem festivalu bodo v tekmovalnem programu predvajali rekordnih 24 filmov
Na 60. puljskem filmskem festivalu bodo v tekmovalnem programu predvajali rekordnih 24 filmov 

PULJ > Glede na program, ki so ga v torek predstavili v Zagrebu, se obeta eden najbolj atraktivnih puljskih filmskih festivalov od osamosvojitve Hrvaške. Med 20. in 27. julijem bodo v nacionalnem programu predvajali 14 filmov, med katerimi bo zgolj omnibus Kratki stiki izven konkurence. Deset celovečercev tekmuje za zlato areno v programu manjšinskih koprodukcij.

Poleg celovečerca Adria BluesMiroslava Mandića in ljubezenske drame DvojinaNejca Gazvode so na program manjšinskih koprodukcij uvrščene še tri drame slovenskih avtorjev - Nahrani me z besedami v režiji Martina Turka, Srečen za umretMatevža Luzarja ter Šanghaj v režiji Marka Naberšnika.

Veliko pozornosti bo pritegnila drama “Krugovi” srbskega režiserja Srđana Golubovića, ki je prejel nagrado na festivalu Sundance, opažena pa je bila tudi v spremljevalnem programu Berlinala.

Med koprodukcijami bodo prikazali tudi erotično dramo “Goltzius and the Pelican Company” znanega nizozemskega režiserja Petra Greenawayja, v Pulju pa bosta na sporedu še študenta praške filmske šole, znana iz jugoslovanskih časov - Goran Paskaljević z dramo “Ko svane dan” in Goran Marković s komedijo “Falsifikator”. Festival bo sicer nova televizijska komedija Daliborja Matanića, naslovljena “Majstori”.

Na programu bodo tudi novi filmi znanih hrvaških filmskih režiserjev, kot sta Zrinko Ogresta (“Projekcije”) in Lukas Nola (“Šuti”). Z drugim celovečercem se bo predstavil igralec Filip Šovagović, ki je za film “Visoka modna napetost” angažiral nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića.

Umetniški direktor festivala Zlatko Vidačković je napovedal, da bodo po odprtju festivala v soboto 20. julija vsak dan na sporedu štirje filmi, za konec pa bodo pripravili hrvaški filmski maraton.

Puljski filmski festival je najstarejša in najbolj obiskana filmska prireditev na Hrvaškem. Lani je festival obiskalo slabih 80.000 gledalcev.

STA


Najbolj brano