Ekološka resnica v prvem planu

V rotundi Slovenskega narodnega gledališča je na ogled Mednarodna fotografska krožna razstava Ekološka resnica. Pripravila so jo fotografska društva iz petih držav (BiH, Bolgarija, Makedonija, Slovenija in Srbija).

Heiko Roem, Nemčija: Through flowering appletrees/ Skozi cvetoče jablane
Heiko Roem, Nemčija: Through flowering appletrees/ Skozi cvetoče jablane  

NOVA GORICA > Pobudnik razstave in glavni organizator je Fotoklub 202 iz Zaječarja (Srbija), slovenski gostitelj pa je Foto klub Nova Gorica.

Ekološka resnica je mednarodni projekt, ki so ga posvetili skrbi za okolje. V projektu sodeluje 449 avtorjev iz 62 držav; med njimi najdemo znane fotografije, na primer zmagovalno fotografijo hongkonškega avtorja, ki jo je poslal na ajdovski mednarodni fotografski natečaj Med nebom in zemljo. Vse to priča, da fotografije množično krožijo po natečajih, svetovnem prizorišču oziroma spletu. Pet različnih žirij je tokrat ocenjevalo 4463 del, razvrščenih med tri predpisane teme: Zemlja trpi, Narava in Svobodna tema.

Izjemen odziv

Novogoriška žirija v sestavi Milorad Kaštelan (BiH), Cvetan Gavrovski (Makedonija) in Yuri Treyman (Bolgarija) je na temo Zemlja trpi sprejela 238 fotografij 136 avtorjev, na temo Narava 285 del 171 avtorjev in na Prosto temo 629 del 316 avtorjev, na razstavi pa so prikazani le najboljši posnetki po izboru novogoriške žirije. Nagrade in priznanja je na novogoriškem izboru prejelo 52 avtorjev. Podeljeno je bilo tudi priznanje FIAP za najuspešnejšega razstavljavca vseh treh tem, katero je prejel Luis Alberto Franke iz Argentine. Po posameznih temah pa so zmagali: Slovenec Vlado Bucalo s fotografijo Liquid manure 7 v kategoriji Zemlja trpi, Kitajec Shaoyang Lin s posnetkom The penguin traveling v temi Narava in Kitajec iz Hong Konga Ngai Leung Ip z delom Window v Prosti temi. Na celotni krožni razstavi je sodelovalo 25 Slovencev z 276 fotografijami.

Uspešni gostitelji

Odlično so se odrezali tudi člani novogoriškega kluba. Srebrno nagrado Salona Zaječar je v temi Narava prejel Bogdan Kralj za posnetek Isolated. Bogdan je enako nagrado za isto fotografijo prejel tudi po izboru Sofijske žirije. Simon Kovačič in Rafael Podobnik sta v Prosti temi prejela pohvali Foto zveze Makedonije po izboru Ohridske žirije, prvi za fotografijo Winter morning, drugi za Rime. Bronasto medaljo Salona v Banja Luki je prejel v Prosti temiVasja Leban za posnetek Planina lake.

“Pri organizaciji dogodka smo pridobili bogate izkušnje in navezali mnoga nova prijateljstva. Prav zaradi vsega tega načrtujemo, da bi razstava v tem obsegu postala tradicionalna,” pravijo v novogoriškem klubu.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano