Einstürzende Neubauten novembra v Ljubljani

Potem ko sta frontman Blixa Bargeld in basist/producent Alexander Hacke že dvakrat gostovala v Kinu Šiška s svojimi stranskimi projekti, se jeseni obeta ekskluzivni nastop berlinskih industrialcev s povsem novim projektom.

Einstürzende Neubauten Foto: /
Einstürzende Neubauten Foto: /

LJUBLJANA > Koncertna predstavitev projekta, posvečenega izbruhu prve svetovne vojne pred 100 leti, je omejena na le dobrih deset nastopov po Evropi, so sporočili iz Kina Šiške.

Einstürzende Neubauten so trenutno spet v studiu, kjer ustvarjajo novo, čisto posebno kompozicijo – glasbeno delo o izbruhu prve svetovne vojne pred sto leti, ki bo premierno predvajano 8. novembra 2014 v belgijskem Diksmuidu. V tem delu bodo svoje pristope, ki so izrazito vezani na tradicijo avantgarde, povezali s prvim globalnim dogodkom, ki je pretresel ves svet. V ta namen so izvedli obsežne raziskave avdio posnetkov vojnih ujetnikov z vsega sveta, ki so nastali v letih 1914–16 (posneli so jih v enem prvih večjih ujetniških taborišč v bližini Berlina) in jih hranijo v zvočnih arhivih Humboldtove univerze v Berlinu in v Deutsches Rundfunkarchiv (arhivu nemške radiotelevizije). Poleg tega bodo v kompozicijo vpeljali tudi materiale, ki so jih podrobno pregledali in preposlušali v dresdenskem Militärhistorisches Museumu. V avdio posnetke vojnih ujetnikov bodo povezali in vključili zgodovinske glasbene navezave na dve najstarejši glasbeni obliki, žalostinko in motet,” med drugim piše na spletni strani Kina Šiške.

Vstopnice, po ceni 32 evrov, bodo od jutri v prodaji.

NR


Najbolj brano