Dragocen je vsak bralec

Danes, na svetovni dan knjige, med bralce že sedmič stopajo Primorci beremo. Največja akcija za spodbujanje bralne kulture pri odraslih v Sloveniji se v časih, ko velja, da beremo vse manj, ponaša z opogumljajočo statistiko: v minulih šestih letih je 4436 bralcev vseh primorskih knjižnic prebralo kar 31.230 knjig slovenskih avtorjev.

Danes, na svetovni dan knjige, med bralce  že sedmič stopajo Primorci beremo Foto: Maksimiljana Ipavec
Danes, na svetovni dan knjige, med bralce že sedmič stopajo Primorci beremo Foto: Maksimiljana Ipavec

PRIMORSKA> Letos v projektu sodeluje devet knjižnic na obeh straneh meje.

“Vsako leto projekt Primorci beremo začenjamo z enako željo: da k sodelovanju pritegnemo nove bralce. Prav vsak, ki se odloči in se nam pridruži, je dragocen, tako kot vsaka prebrana knjiga,” pravi Marina Hrs, direktorica Mestne knjižnice Izola, ki letos v sklopu akcije skrbi za njeno medijsko promocijo.

V projekt Primorci beremo je letos vključenih devet primorskih knjižnic: Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestna knjižnica Izola, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Kosovelova knjižnica Sežana, Narodna in študijska knjižnica Trst s Knjižnico Damirja Feigla Gorica. Akcija je namenjena bralcem, starejšim od 15 let.

Najobsežnejšemu projektu, namenjenemu spodbujanju bralne kulture pri odraslih, je uspelo streti izjemno trd oreh. Za slovenske bralce je namreč še kako veljal rek, da nihče ni prerok v lastni deželi, oziroma - Slovenec veliko raje seže po knjigah tujih avtorjev, do književnosti svojih rojakov pa je precej zadržan, in je ne bere. Akcija Primorci beremo pa je temu stereotipu uspešno stopila na rep. Velik del bralcev, ki je v akciji sodeloval pred dvema letom, je namreč v anketi povedal, da so jim prav Primorci beremo približali dela slovenskih avtoric in avtorjev - če se ne bi vključili v akcijo, jih ne bi brali.

Lani je primorsko bralno značko za odrasle opravilo 962 bralcev in bralk (oziroma 70 odstotkov) - vsak je prebral po pet proznih del in eno pesniško zbirko. “Med njimi so številni bralci, ki preberejo več, kot je potrebno za dokončanje projekta, tudi nekaj izjemnih bralcev je, ki v času trajanja projekta preberejo s seznama skoraj ali celo vse knjige,” so zadovoljni primorski knjižničarji in knjižničarke.

In kaj najraje beremo Primorci? “Tisti, ki že vrsto let sodelujejo v primorski bralni verigi, radi poudarijo, da z veseljem berejo tako že priznane kot tudi mlajše avtorje, posegajo tudi po prvencih, kar 20 odstotkov sodelujočih iz vprašalnika, ki je bil izveden med sodelujočimi bralci pa pravi, da so začeli brati poezijo - prej po njej niso posegali,” odgovarja Marina Hrs.

Na letošnjem seznamu Primorci beremo je 60 knjig, akcija pa se bo sklenila 11. novembra. MI


Najbolj brano