Butična glasbena šola

Današnji koncert harfistke Anje Gaberc in flavtistke Alje Velkavrh v cerkvi sv. Danijela v Štanjelu je le eden od devetih, ki bodo do 12. avgusta v Štanjelu, Brestovici, Kobjeglavi in Volčjem Gradu potekali v sklopu Solokampa, mojstrskih tečajev za inštumentaliste in pevce.

Solokamp umetniško vodi Simon Perčič
Solokamp umetniško vodi Simon Perčič 

ŠTANJEL> Tečaj pripravlja Zavod lepih umetnosti Univerzitetnega pihalnega orkestra Ljubljana, pod okriljem katerega že več let potekajo mednarodno tekmovanje Svirel ter šola in festival za orkestrsko igro Orkesterkamp.

Mentorji na Solokampu so znani slovenski glasbeniki, ki delujejo v tujini (Avstrija, Nemčija, Italija) in brazilski tenorist Leonardo Silva. Poleg omenjenih mentoric Anje Gaberc in Alje Velkavrh, bodo tečajniki pridobivali znanje pri Janji Brlec (citre), Dušanu Kranjcu (pozavna), Zoranu Lupincu (diatonična harmonika), Aleksandri Pavlovič (klavirske korepetcije) in Leonardu Silvi (solopetje). “Gre za intenzivne glasbene delavnice, kjer se mentorji udeležencem individualno posvetijo, usmerjajo njihov talent ter stimulirajo poglobljen študij glasbe. Lahko bi rekli, da gre za butično glasbeno šolo, saj je interakcija med profesorjem in študentom zaradi celodnevnega druženja odlična,” je povedal Simon Perčič, umetniški vodja Solokampa. “Mentorje smo izbirali na podlagi strokovne in pedagoške usposobljenosti, izpostavili pa smo tudi t.i. ljudske instrumente, ki si počasi, a vztrajno utirajo pot na koncertne odre,” je še razložil. Udeležencem, ki večinoma prihajajo iz Slovenije, nekaj pa jih je tudi iz Makedonije, Italije in Hrvaške.

Posamezen tečaj bo trajal pet dni. Začel se bo z nastopom mentorjev, sklenil pa z dvema koncertoma udeležencev. Nad odzivom so bili glede na to, da gre za prvi Solokamp, zadovoljni. Štanjel ima po Perčičevem mnenju potencial, da postane pravi glasbeno-umetniški center. Upa, da so mojstrski tečaji in niz koncertov, prvi korak do tega cilja. PEM


Najbolj brano