• Koprski občinski svet je z odlokom začasno zavaroval  
urejanje prostora na obsežnem zazidljivem zemljišču na  
Markovcu.
    Koprski občinski svet je z odlokom začasno zavaroval urejanje prostora na obsežnem zazidljivem zemljišču na Markovcu.
    Foto: Nataša Hlaj

V novi številki Primorskih novic preberite

ponedeljek, 23. oktober 2017, 20:04

Koprski občinski svet je sprejel odlok o začasnih ukrepih za zavarovanje urejanja prostora na obsežnem zazidljivem zemljišču na Markovcu. Pretežni del parcel je v lasti propadlega gradbinca Primorja, ki je nepremičnino že večkrat - sicer neuspešno - ponujal na dražbi. Občina je zdaj stečajnemu upravitelju Rudolfu Hramcu prekrižala načrte, saj so v prihodnjih štirih letih na tem območju prepovedani parcelacija, prodaja in gradbeni posegi.

Vremenska huda ura, kakršne v Izoli ne pomnijo

Približno 90 gasilcev je v nedeljo posredovalo na skoraj 90 lokacijah v Izoli, ki je bila zaradi poznopopoldanskega neurja z močnimi padavinami pod vodo. Najhuje je bilo v starem mestnem jedru in Livadah, največjo poplavo pa so imeli v hotelu Heliaetum v San Simonu, kjer je voda segala do skoraj dveh metrov višine. Zaradi poplave so morali nekateri vrtčevski otroci in šolarji danes ostati doma. Poplavljalo je tudi na območju Markovca in Strunjana, kjer so domačini poprijeli za metle, krpe in lopate že tretjič v štirih letih.

Občina rekla “ne” novemu igralnemu salonu v Sežani

Novega igralnega salona v Hotelu Tabor ne bo, so se odločili sežanski svetniki. Družba Admiral Kazino Mediteran ni ugodila zahtevam občine, ki so od nje pred izdajo soglasja zahtevali ureditev okoliške infrastrukture. Investicijam in vlaganju družbe ne nasprotujejo, je povedal župan Davorin Terčon, a ne za vsako ceno.

Rektor in odvetnik zavračata očitke

Z zagovoroma se je danes na koprskem okrajnem sodišču nadaljevalo sojenje rektorju Univerze na Primorskem (UP) Draganu Marušiču in odvetniku Velimirju Cugmasu. Pred dvema tednoma, ko so oba na sodišče pripeljali policisti, se nista zagovarjala, danes pa sta zanikala očitke tožilstva. Po obtožnem predlogu naj bi rektor storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, odvetnik pa naj bi ga k temu napeljal.

Začetek boljših časov za študente

Državni zbor je na današnji izredni seji soglasno sprejel zakon za urejanje položaja študentov. Ta odpravlja večji del varčevalnih ukrepov za študente, ki jih je leta 2012 uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf). Po oceni predlagatelja Milana Brgleza (SMC) je zakon izhodišče za začetek boljših časov za študentke in študente.

Prihodnost je električna, pa ne le slovenska

Vlada je sprejela strategijo o alternativnih gorivih, po kateri v Sloveniji po letu 2030 ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel. Kaj menijo o tem, smo povprašali nekaj primorskih podjetij in podjetnikov, ki so tako ali drugače povezani s tem področjem.

23 primorskih grobišč bo označenih s križi in kažipoti

Na robu vhodnega brezna Kačne jame pri Divači stoji lesen križ. Za zdaj je še neoznačen, postavila pa ga je komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč. V Kačni jami so namreč posmrtni ostanki 25 oseb, verjetno nemških vojakov. Letos bo komisija podobna obeležja postavila na 70 lokacijah grobišč po vsej Sloveniji, 50 lokacij bodo pregledali, z nekaterih pa bodo posmrtne ostanke odstranili in jih dostojno pokopali.

Darsovce je rešil tovornjak

Trije Darsovi delavci, ki so danes zjutraj ob avtocesti zabijali rumeno-rdeče kole za sneg, se lahko zahvalijo svojemu kolegu s težkim tovornjakom, da so danes živi in zdravi. V varovalni tovornjak se je namreč na odstavnem pasu zaletel hrvaški voznik s cisterno. Na koncu jo je skupil le Hrvat, brez poškodb jo je k sreči odnesel tudi voznik Darsovega tovornjaka.

Prostore pošte v stari šoli v Materiji namerava kupiti občina

Hrpeljsko-kozinska občin se je odločila, da bo ob prodaji prostorov Pošte Slovenije v stari šoli v Materiji uveljavljala predkupno pravico.

Podatki o obisku Idrije kot tiskarska napaka

Minuli teden so v Idriji z nizom prireditev Odsevi srebrnega časa predvsem domačine množično pritegnili k spoznavanju dediščine. Njihovo organizacijo je spodbudil slab obisk novega topilniškega muzeja.


Povej naprej:

 
Mnenja