Na Kino Otok se vračajo najbolj prodorni

Z včerajšnjo projekcijo pomembne klasike iranskega filma Tišina Mohsena Makhmalbafa v goriškem Kinemaxu se je začel uvod v letošnji Kino Otok, ki bo svoj osrednji filmski program v Izoli predstavil med 5. in 9. junijem. Z razkritjem dela programa je očitno, da so se organizatorji letos odločili okrogli jubilej obeležiti v velikem slogu. V Izolo in še druge otoške postojanke se letos vračajo številni stari dobri prijatelji in njihova najnovejša dela.

V Izoli bo letos na sporedu tudi najnovejši film argentinskega 
režiserja Lisandra Alonsa Eureka z Viggom Mortensenom v osrednji vlogi. Foto: Posnetek zaslona
V Izoli bo letos na sporedu tudi najnovejši film argentinskega režiserja Lisandra Alonsa Eureka z Viggom Mortensenom v osrednji vlogi. Foto: Posnetek zaslona

IZOLA > “Program festivala smo v dveh desetletjih razvijali, osredotočeni na silovito moč filma kot izraza in komunikacije, ki v mnogoterih oblikah spodbuja radovednost, razumevanje in povezovanje. Jubilejna izdaja se bo ozirala v zgodovino festivala, pregledovali bomo sodobno filmsko pokrajino in razmišljali o prihodnosti Kino Otoka, filma in družbe,” so zapisali organizatorji iz zavoda Otok in dodali, da se bo festivalsko dogajanje razpotegnilo vse od maja pa do jeseni in se razširilo vse od Izole do Ljubljane in drugih satelitskih otoških lokacij.

Avtorji, ki so pustili sled

Letos bodo tako prikazali najnovejše filme starih prijateljev festivala, s katerimi so sooblikovali dosedanji program in osvetlili številne v Sloveniji spregledane avtorske poetike, ki pa so se v vmesnem času afirmirale na številnih osrednjih svetovnih cinefilskih festivalih (Cannes, Locarno, Rotterdam ...). V Izoli bodo letos prikazali najnovejši film izjemnega argentinskega režiserja Lisandra AlonsaEureka z Viggom Mortensenom v osrednji vlogi, vrača se tudi brezkompromisni “dolgoprogaš” iz Filipinov Lav Diaz s filmom Temeljne resnice jezera (Essential Truths of the Lake), tu bo tudi najnovejši film Kanadčana Petra MettlerjaKo raste zelena trava (While the Green Grass Grows), če naštejemo zgolj tri najbolj zveneča imena.

Letos bodo prikazali najnovejše filme starih prijateljev festivala, s katerimi so sooblikovali dosedanji program.

V Izoli ponovno Alina Marazzi in Bill Morrison

Zelo obetaven je program za profesionalce, ki je namenjen tudi širši javnosti, in je letos posvečen found footage filmu. Italijanska režiserka Alina Marazzi, ki je leta 2016 v Izoli predstavila dve zelo izstopajoči dokumentarni deli s feminističnim nabojem Za eno uro s teboj in Tudi vrtnice hočemo, se letos vrača z Gabrielejem Ragionesijem, kjer bosta predstavila novi italijanski festival UnArchive, ki je popolnoma posvečen found and footage filmu.

V Izolo se letos vrača tudi ameriški eksperimentalni režiser Bill Morrison, ki bo predstavil program kratkih filmov in izvedel mojstrski tečaj.

Spomnimo, Morrison je leta 2017 prav v Izoli predstavil sila zanimiv film Dawson, zamrznjeni čas, ki ga je sestavil iz zavrženih kolutov filmskega traku, ki so ga v Kanadi po naključju odkrili pri prekopavanju zemljišča za kopalni bazen.

Tokrat bo v Izoli predstavil tudi svoj najnovejši film Incident, v katerem ni več ne duha ne sluha o arhivskem materialu, temveč ga je sestavil iz posnetkov nadzornih kamer in kamer, ki jih na svojih telesih nosijo ameriški policaji.


Najbolj brano