Ljubitelji Š'torte zbrali 10.000 evrov

Karamelna krema s piransko soljo, kremni mousse s štorto in sečoveljsko oljčno olje. Vse to so komponente, ki sestavljajo piransko Š'torto, prav posebno izvirno sladico, ki je danes upravičila svoje dobrodelno poslanstvo.

Š
Š'torta je društvu Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki doprinesla kar 10.000 evrov.  Foto: Danej Brakić

PIRAN > Snovalci Š'torte so v nekaj mesecih, odkar je sladica v ponudbi izbranih kavarn v slovenski Istri, uspeli prodati nekaj manj kot 4.000 kosov te posebne torte, ki temelji na piranski soli in aromi avtohtone sorte piranske oljke. Izpolnili so tudi obljubo in dobrodelnemu društvu Palčica Pomagalčica namenili izkupiček od prodaje v višini 10.000 evrov.

“V Mestni Kavarni v Piranu že dolgo čutijo z nami. Zbrali so neverjetnih 10.000 evrov upanja za otroke, ki potrebujejo naše sočutje in srčno pomoč. Po Urbanu bomo z njihovo pomočjo pomagali tudi Urbanovim prijateljem. Na obraze otrok bodo tako ponovno risali nasmehe in v njihovih očeh prižigali iskrice sreče,” se je ob prevzemu donacije v imenu vseh otrok in njihovih staršev zahvalila Larisa Štoka, predsednica društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki.

Š'torta odslej tudi v kozarčku

Na včerajšnji novinarski konferenci ob predaji zbranih sredstev so izpostavili tudi povezovalno noto Š'torte. Eden od pomembnih virov navdiha zanjo je tudi Solinarski praznik, na katerem se predstavlja med primeri dobre prakse. Letošnji jubilejni 20. Solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija, bodo priredili od 19. do 21. aprila 2024 v Piranu in piranskih solinah. Gre za etnološko, kulturno, družabno, izobraževalno, kulinarično in religiozno prireditev, ki jo v piranski občini že dve desetletji soustvarja več kot 35 društev, zavodov, institucij in posameznikov.

Na samem prazniku pa bo mogoče poskusiti Š'torto v prav posebni različici. “V času solinarskega praznika bo Mestna kavarna Piran imela svojo stojnico na Tartinijevem trgu, kjer bo ponujala Š'torto v manjši različici – v priročnem v kozarčku,” je povedala vodja Mestne kavarne Piran Jelena Arsić. “Naša vloga pa je tudi povezovanje praznika in ljudi. V ta namen bomo v soboto, 20. aprila, na terasi kavarne gostili solinarski ples, kjer se bomo skupaj zabavali od 19. ure dalje,” je še dodala.an


Najbolj brano