Od bobnečega treskanja, preko sodre, toče do snega

Marec je z nekaj dnevi pri blagih poletnih temperaturah upravičil ime sušec. V soboto pa je še drugič poskrbel za nevarno mokro vremensko predstavo vseh štirih letnih časov.

V cvetno nedeljo se je tudi v hribih na Idrijskem razcvetelo drevje 
zbudilo prekrito s snegom, ki pa ni naredil škode. Foto: Saša Dragoš
V cvetno nedeljo se je tudi v hribih na Idrijskem razcvetelo drevje zbudilo prekrito s snegom, ki pa ni naredil škode. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Sobota je s kar se da pestrim dogajanjem počastila dan meteorologije. Potem ko so kmetje v kratkih rokavih zbranali njive in travnike, je postregla z strelami in gromi, nasula nekaj centimetrov sodre z debelimi zrni toče in v pozdrav cvetni nedelji razcvetele travnike in drevje zasula s snegom.

Strele so zmetale ven elektriko. Gasilci so ob ustavljenem črpanju vode morali na Idrijskem poskrbeti za prevoze vode v črpališča. Voznikom, ki so se po bobnanju groma pod večer znašli na cestah zasutih z nekaj centimetri sodre. ni bilo lahko. Kakšna debelejša toča vmes jim je na jeklenih konjičkih pustila spomin na pestro vremensko predstavo.

Ker je “vrglo ven” tudi vremensko postajo v Zadlogu, lahko le približno povemo, da se je temperatura iz blagih opoldanskih 20 stopinj Cezija do večera spustila za polovico, potem pa ob bobneči predstavi strel in groma v nekaj minutah do ledišča.

Vsega skupaj je bilo preveč, da bi verjeli, da je vreme zgolj “počastilo” meteorologe ob njihovem dnevu. Še težje bi verjeli v rek, da dobra letina sledi, če sušca grmi. V nedeljsko cvetno nedeljo so se tudi v najvišjih legah Idrijskega že razcveteni travniki in sadno drevje zbudili zasneženi. Sprva zajetno in s plugi na cestah, a je v pičli uri sneg skopnel na slab centimeter.


Najbolj brano