Peter Veliki se bo poslovil

Finale sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih oziroma poletih je postal največji športni praznik slovenskih navijačev, saj je planiški obisk na ostalih športnih prireditvah nemogoče ujeti. Od danes do nedelje bodo izpeljali zaključno tekmo deklet in tri moške tekme.

Tako   je med lanskim obiskom v koprski luki Peter Prevc pogumno 
poprijel za volan velikega viličarja. Foto: TomaĹľ PrimoĹľic/FPA
Tako je med lanskim obiskom v koprski luki Peter Prevc pogumno poprijel za volan velikega viličarja. Foto: TomaĹľ PrimoĹľic/FPA

KOPER, PLANICA Letos mineva 90 let od izgradnje prve velike naprave v Planici, ki bi jo sicer zdaj težko označili za letalnico, a v tistih časih je omogočala izjemne razdalje. Letošnje tekmovanje prinaša dva pomembna trenutka, oba povezana s skakalno družino Prevc.

Danes čaka prireditelje naporen dan, saj bosta tekmi na dveh različnih napravah. Najprej ob 10. uri moške kvalifikacije na letalnici, popoldne ob 17. uri pa zaključek ženske sezone svetovnega pokala na mali skakalnici, ki ga bosta sicer bojkotirali najboljši norveški skakalki Eirin Maria Kvandal in Silje Opseth. Gre za protest proti neenakopravnosti, uperjeno zoper vodstvo panoge pri mednarodni smučarski zvezi FIS, ker dekleta ne tekmujejo na letalnici. Kakorkoli, zmagovalka svetovnega pokala je znana, Nika Prevc bo zvečer prejela veliki kristalni globus.

Včeraj preizkus letalnice

Z uradnim preizkusom letalnice bratov Gorišek se je v sončnem vremenu začel podaljšan planiški praznik. Prvi se je po letalnici spustil Rok Tarman. Član domačega skakalnega kluba Rateče Planica je poletel prek 210 metrov. Najdaljša daljava je uspela Ernestu Prišliču z 221 metri.

V nedeljo okoli poldne bo konec bogate športne poti njenega najstarejšega brata Petra Prevca, ki je imel v karieri vzpone in padce, med vzpone pa zagotovo sodi letošnja sezona, v kateri je po poškodbi Anžeta Laniška prevzel vodilno vlogo v ekipi.

Prav tako je odločen dobitnik moškega velikega kristalnega globusa v 45. sezoni svetovnega pokala v smučarskih skokih. To je Avstrijec Stefan Kraft, ni pa še znan zmagovalec posebne razvrstitve v poletih.

Dan otrok

Četrtek je tradicionalno v Planici dan otrok, ko bo Zavarovalnica Triglav, ki je s smučarskimi skoki povezana že šest desetletij, tudi letos na ogled pripeljala okoli 4000 otrok s spremljevalci. Prišli bodo tudi iz Primorske in slovenskih šol v Italiji.

Na zadnjem dejanju sezone bo predvidoma nastopilo devet slovenskih letalcev, poleg Petra Prevca, ki je med norveško turnejo pristal na antibiotikih, in Lovra Kosa, ki je prav tako zbolel, še Anže Lanišek, Timi Zajc, Domen Prevc, Žiga Jelar, Žak Mogel, Maksim Bartolj in Matija Vidic.

“Najbrž ju je zdelal naporen ritem tekem in potovanja. Ni tako hudo, da bi bila pod vprašajem za finale sezone pred domačimi navijači. Na letalnici ni prostora za napake, tam moraš biti stoodstoten,” je povedal glavni trener Robert Hrgota, ki pričakuje dolge polete in bitko z Nemci za drugo mesto v pokalu narodov.

Kraft je že v Vikersundu predčasno slavil skupno zmago sezone, saj ga njegov do tedaj najbližji zasledovalec, zmagovalec novoletne turneje Japonec Ryoyu Kobayashi, ne more več ujeti. Kraft je tudi najboljši v točkovanju poletov v boju za mali kristalni globus, ki ga je osvojil že lani. Tudi letos mu pred zadnjima tekmama kaže najbolje, vendar ima izzivalce zlasti v slovenski reprezentanci. Pred najbližjimi zasledovalci ima (340 točk) sicer 91 točk naskoka. Sledijo mu rojak Daniel Huber (294), Zajc (246), Peter Prevc (241) in Domen Prevc (176).

Osrednji dogodek pa bo slovo Petra Prevca. Lanski finale je spremljal s kavča, saj po padcu na domačem svetovnem prvenstvu še ni bil nared za nastop. “Mislim, da bo vsa Planica jokala,” slovo od skakanja pričakuje 31-letni dolgoletni kapetan reprezentance.


Najbolj brano