Pomlad je čas za nove začetke

Nadaljujemo z nizom objav, s katerimi bomo do konca sezone “po mesecih” poskušali odgovoriti na vprašanje, kje je bilo Gledališče Koper pred desetletjem ali dvema in na kaj so danes v koprskem gledališču lahko ponosni. Torej, bilo je nekoč v marcu, leta ...

Na naslovnici prve številke občasnika Gledga so leta 2003 natisnili 
podobo  plakata za Inštrukcijo, ki ga je oblikoval  scenograf in 
oblikovalec Damijan Cavazza, ki je preminil leta 2008. Ob prvi 
obletnici smrti so v Gledališču Koper pripravili tudi razstavo 
njegovih del.
Na naslovnici prve številke občasnika Gledga so leta 2003 natisnili podobo plakata za Inštrukcijo, ki ga je oblikoval scenograf in oblikovalec Damijan Cavazza, ki je preminil leta 2008. Ob prvi obletnici smrti so v Gledališču Koper pripravili tudi razstavo njegovih del.  
2001

Katja Pegan zasede mesto v. d. direktorice Gledališča Koper. Ob njej je v gledališču do konca sezone zaposlenih le pet delavcev.

2002

V foajeju odprejo razstavo Gledališke sezone v Kopru 1951-1968; po odprtju pogovor Toneta Partljiča z režiserjema Srečkom Tičem in dr. Markom Marinom ter dramskim igralcem Marjanom Bačkom o nekdanji gledališki ustvarjalnosti v Istri.

2003

Ob premieri Ionescove Inštrukcije v režiji Borisa Cavazze v 3000 izvodih izide prva številka občasnika Gledga, ki ga vse do danes izdajajo Gledališče Koper in Obalne galerije Piran.

2004

Goldonijeva komedija KrčmaricaMirandolina v režiji Katje Pegan na gostovanju na Vrhniki doživi 50. ponovitev.

2009

Ob prvi obletnici smrti slikarja in gledališkega ustvarjalca Damijana Cavazze (1973–2009) Gledališče Koper v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran v koprski galeriji Meduza pripravi retrospektivno razstavo Cavazzovih slikarskih del, v foajeju gledališča pa razstavo scenografij, scenskih osnutkov in fotografij predstav, pri katerih je Cavazza sodeloval kot scenograf, kostumograf, oblikovalec svetlobe, avtor glasbe in videoanimacij ter oblikovalec plakatov. Ob razstavi v občasniku Gledga izide tudi popis njegovega dela v slovenskih gledališčih in analitični članek Dejana Mehmedoviča o Cavazzovem slikarskem ustvarjanju.

2011

Komedija Iztoka MlakarjaDuohtar pod mus! v režiji Vita Tauferja na koprskem odru slavi 200. ponovitev.

Nekoliko nižje, vendar že zavidljivo število ponovitev, 50, dočaka tudi Petrolinijeva komedija Chicchignola v režiji Borisa Cavazze.

2015

V gledališču pripravijo prvo otroško ustvarjalno delavnico An ban, namenjeno otrokom od 4. do 10. leta starosti, s katero začnejo sklop aktivnosti v okviru kulturno-umetnostne vzgoje. Delavnico vse do danes vodi gledališka pedagoginja Vanja Korenč.

2022

Koprsko gledališče predstavnikom medijev in MO Koper predstavi pobudo za ustanovitev gledališča za otroke Svetilnik, ki jo podpišejo predstavniki najvidnejših obalnih zavodov, aktivov ravnateljev, italijanske skupnosti ter sponzorji in drugi sodelavci.


Najbolj brano