Krepila naj bi se vloga Boštjančiča in Arčona

Generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković se s koncem meseca poslavlja s funkcije. Nasledil jo bo Rok Marolt, ki prihaja iz kroga sodelavcev ministra za finance Klemna Boštjančiča. To podžiga ugibanja, ali se v stranki Gibanje Svoboda krepi vloga Boštjančiča, pa tudi ministra Mateja Arčona. In hkrati ugibanja, ali je v zatonu figura Roberta Goloba.

Umik Vesne Vuković odpira tudi vprašanja, ali se bo Robert Golob 
obdržal  kot predsednik vlade do konca parlamentarnega mandata.   Foto: Sašo Radej
Umik Vesne Vuković odpira tudi vprašanja, ali se bo Robert Golob obdržal kot predsednik vlade do konca parlamentarnega mandata.  Foto: Sašo Radej

Premier Robert Golob je napoved odhoda Vesne Vuković pospremil z besedami, da “odhaja po tem, ko je izpolnila vse cilje, ki sva jih skupaj zastavila”. Generalno sekretarko stranke so ves čas delovanja v vrhu stranke bremenili očitki, da deluje avtoritarno in ima prevelik vpliv na predsednika vlade.

Namesto Vukovićeve Marolt

Nekdanja novinarka portala Necenzurirano in tudi samostojna podjetnica, ki je pred vstopom Goloba v politiko poslovala z Gen-i, se je s funkcije generalne sekretarke stranke umaknila na lastno željo. O tem se je sicer ugibalo že dalj časa, novica pa je postala uradna na zasedanju izvršnega odbora in sveta stranke v sredo zvečer.

Robert Golob

predsednik vlade

“Odhaja na lastno željo, izraženo že pred meseci. Na njeni življenjski poti ji želim samo najboljše.”

Na mesto generalnega sekretarja stranke bo zdaj sedel Rok Marolt, ki naj bi veljal za človeka iz kroga finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Po dolgoletni karieri v nekdanjem nacionalnem letalskem prevozniku Adria Airways je vodil Agencijo za civilno letalstvo, na ministrstvu za finance pa je v tem mandatu nekaj časa opravljal naloge generalnega sekretarja. Trenutno službuje kot direktor Kontrole zračnega prometa.

Spreminjajo se razmerja sil v stranki

Medtem so zaokrožila tudi ugibanja, ali bi odhodu Vukovićeve lahko sledile tudi druge kadrovske menjave bodisi v stranki bodisi v vladi. Po nekaterih informacijah naj bi se med drugim krepila vloga finančnega ministra in podpredsednika vlade Boštjančiča ter ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podpredsednika Gibanja Svoboda Mateja Arčona. Prvemu naj bi se nasmihalo mesto podpredsednika v Gibanju Svoboda, Arčon pa naj bi prevzel dodatne zadolžitve na vladi, zlasti na področju komuniciranja.

Borut Sajovic, ki vodi poslansko skupino Svobode, je včeraj za medije povedal, da ga krepitev vloge obeh omenjenih ministrov ne preseneča, saj da oba že zdaj nosita “težek nahrbtnik nalog in je prav, da imata s tem tudi ustrezne pristojnosti”.

Manjši koalicijski partnerici sta s komentiranjem dogajanja v Svobodi zadržni. Njuni predstavniki pravijo, da gre pri odhodu Vukovićeve za interno zadevo Svobode.


Najbolj brano