Premier Golob ostro nad zdravniški sindikat Fides: Vaš član v zdravstvu ni vreden nič več kot medicinska sestra

Predsednik vlade Robert Golob je zdravniški sindikat Fides obtožil, da noče sodelovati na pogajanjih o plačni reformi ter da je z več tednov trajajočo stavko za talce vzel bolnike, najšibkejše in najbolj ranljive ter invalide.

Predsednik vlade Robert Golob Foto: Robert Balen
Predsednik vlade Robert Golob Foto: Robert Balen

LJUBLJANA > Premier Robert Golob je v parlamentu danes odgovarjal na poslanska vprašanja v zvezi s stavko zdravniškega sindikata Fides, ki traja že od 15. januarja. Predsednik vlade je pred poslanci Fides obtožil, da noče sodelovati na pogajanjih o plačni reformi ter da je raje "vzel za talce bolnike, najšibkejše, najranljivejše in celo invalide". Drži, da je bivši zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan s predstavniki Fidesa januarja lani podpisal stavkovni sporazum, ampak Slovenija se je avgusta lani soočila z največjo naravno katastrofo v svoji zgodovini, je poudaril Golob: "Takrat smo obvestili vse sindikate, da se bo plačna reforma zamaknila in da se bodo njeni učinki premaknili na prvi januar 2025. Vsi ostali razen Fidesa, 45 jih je v javnem sektorju, so razumeli, da je treba zamakniti implementacijo plačne reforme. Fides tega ne razume oziroma tega noče razumeti. Ne zanima jih nič drugega, kot kako izboljevati boljše finančne pogoje zase."

Golob: Plačnih nesorazmerij v zdravstvu ne moremo reševati ločeno

Predsednik vlade je poudaril, da je plačna reforma na mizi in da se plačna nesorazmerja v javnem zdravstvenem sistemu lahko rešujejo samo v okviru stebrnih pogajanj, v katera so poleg Fidesa vključeni tudi vsi ostali reprezentativni sindikati za zdravstvo, kot so med drugim sindikati medicinskih sester in negovalnega osebja. "Samo v okviru stebra lahko naslovimo vse plačne izzive v zdravstvu. Član Fidesa ni nič več vreden kot medicinska sestra v zdravstvu. Vsi si zaslužijo boljše pogoje in višje plače, ampak vsi bodo to dobili naenkrat, nobena posamezna skupina tega ne bo dobila hitreje," je povedal Golob. Po njegovih besedah je do stavke prišlo, ker je Bešič Loredan prisluhnil pozivom mladih zdravnikov in jim dvignil plače pred ostalimi zdravniki: "Verjamem, da upravičeno, in to je tudi glavni razlog, zakaj se starejši zdravniki, ki so danes večinoma organizirani v Fidesu in ki zahtevajo bistveno višje povišice zase, počutijo diskriminirane s strani mladih zdravnikov. Ta zgodba nam pove, da plačnih nesorazmerij v zdravstvenem sistemu ne moremo reševati ločeno, ker se bo vedno našla neka skupina, ki bo trdila, da je ostala zadaj."

Na pogajanjih o zdravstvenem stebru, ki se jih v Fidesu zaradi stavke ne udeležujejo, so bile sindikatom po njegovih besedah že predstavljene nove plačne lestvice, odzivi pa so bili pozitivni. "Sam sem se dvakrat sestal s Fidesom, potem pa so sami prekinili te sestanke in zavrnili vse predloge, ki so bili na mizi," je dejal Golob in dodal, da je danes spet prejel prošnjo s strani Fidesa, da se jutri znova sestanejo. "Sam nimam težav, da se sestanem z njimi vedno, ko si to želijo, če jih na pogajanja ni, pa se z njimi ne morem pogajati," je dejal Golob in dodal, da za "agonijo" bolnikov ni kriva vlada, ampak Fides s svojim nerazumnim vztrajanjem pri stavki. "Fides se nima namena pogajati o boljših plačnih pogojih za svoje člane in članice, ampak v resnici samo izsiljuje za ozko skupino ljudi. Ker ve, da mu nikoli ne bo uspelo doseči tega, kar si želi, tudi resno ne pristopi k pogajanjem," je še poudaril premier in dodal, da so na vladni strani sicer vedno pripravljeni na pogovore in pogajanja.

Čadonič Špelič: S tem ne boste pripomogli h končanju stavke

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič, ki je premierju kot prva zastavila vprašanje v zvezi z zdravniško stavko, je menila, da imajo zdravniki po ustavi pravico do stavke, vlada pa dolžnost, da se z njimi pogaja: "Najdite skupni jezik, ne da iščete, kdo je bolj kriv, da pacienti čakajo. Najdite pot, da boste našli rešitev, ker brez rešitve ni javnega zdravstvenega sistema." Premier je v odgovoru na njeno vprašanje pojasnil, da gre odziv vlade na stavko v več smereh – od reorganizacije izmenskega dela pa do začasnega preklica soglasij za delo v zasebnem sektorju in do razširitve nabora storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati med stavko. Hkrati je poudaril, da je vlada dolžna, da zagotovi, da tisti, ki ima delno obveznost, slednjo tudi opravlja.

"Ustavna pravica do stavke je žal manj vredna od ustavne pravice do osnovnih človekovih pravic, ki se pacientom danes s strani predstavnikov Fidesa popolnoma neupravičeno kršijo," je poudaril Golob. Čadonič Špelič ob njegovih kritikah na račun sindikata ni ostala ravnodušna: "Vidim, da zdravnikov res ne marate. S tem ne boste pripomogli h končanju stavke." Poslanka Svobode Tamara Kozlovič pa je na drugi strani poudarila, da je glede na zadnje nastope predstavnikov Fidesa v medijih dobila občutek, da je glavni cilj zdravniška sindikata poleg višjih plač zdravnikov tudi rušenje aktualne vlade: "Mislim, da je to spregledalo že več kot 75 odstotkov državljank in državljanov, ki stavke Fidesa na način, kot se izvaja danes, seveda ne podpirajo."


Najbolj brano