Toplo slovo od meteorološke zime

Čeprav je minuli četrtek in petek v visokogorju padlo skoraj meter novega snega, za letošnjo zimo velja, da je nadvse skopuška s snegom. Pa ne le to: meteorološka zima se danes poslavlja z neslavnim rekordom: povprečna temperatura zadnjih 30 dni je za dobre štiri stopinje Celzija višja od povprečja.

Danes bo večinoma oblačno. Na vzhodu bo suho, drugod pa bo 
občasno lahko rahlo deževalo. Na Primorskem bo pihala šibka 
burja. Foto: Petra Vidrih
Danes bo večinoma oblačno. Na vzhodu bo suho, drugod pa bo občasno lahko rahlo deževalo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Foto: Petra Vidrih

PRIMORSKA > Včeraj so južni višinski vetrovi tudi k nam prinašali puščavski prah iznad severne Afrike. Nič nenavadnega, pravijo meteorologi, tak dogodek se zgodi nekajkrat na leto, tudi pozimi je to povsem običajen pojav. Podobno se bo dogajalo tudi danes. “Če bi vsako zimo v visokogorju pozorno opazovali plasti snežne odeje, bi videli, da je sneg vsake toliko malo obarvan,” pojasnjuje dežurni meteorolog Andrej Velkavrh z Agencije RS za okolje (Arso). Puščavski prah na tla pade s padavinami. Ker pa je bilo padavin včeraj malo ali skoraj nič, praha iz puščav marsikje sploh niso zaznali. “Kdor je bil zelo pozoren, je opazil le malenkostno rumeno obarvano ozračje,” razloži Velkavrh. A so hudomušneži kljub temu brž zagrabili priložnost in se na družbenih omrežjih “veselili”, češ, če ne sneg, pada vsaj puščavski prah.

Tudi februar bo rekordno topel

O temperaturah pa da ne govorimo. Tik pred svojim meteorološkim koncem je zima na Primorskem postregla z nenavadno visokimi temperaturami. 18 stopinj Celzija se čez dan ne bi branil niti april! “Precej pretopel je bil ta februar, najbrž bo eden od rekordih, če ne celo rekorden, to bomo še videli,” je včeraj komentiral Velkavrh. “Povprečna temperatura zadnjih 30 dni je kar 4,5 stopinje Celzija višja od dolgoletnega povprečja,” je pojasnil. “Ne le čez dan, tudi noči so tople, saj zaradi Sredozemskega ciklona prevladuje oblačno vreme in se ozračje niti ponoči ne more ohladiti. Svoje doda še šibek vzhodnik, ki je na meji šibke burje ... Tudi to vpliva na to, da je nočno ohlajanje manjše.”

Jutri bo oblačno

Dopoldne bo dež od juga zajel vso Slovenijo in se popoldne umikal proti severu. V soboto bo spremenljivo oblačno, predvsem v zahodnih in osrednjih krajih se bodo pojavljale manjše krajevne padavine.

Februar je očitno sledil svojemu predhodniku. “Leto 2024 se je začelo z novim rekordnim mesecem, ne le da je to bil najtoplejši januar, preteklo 12-mesečno obdobje je bilo tudi za 1,5 stopinje Cezija toplejše kot v predindustrijskem referenčnem obdobju. Hitro zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov je edini način za zaustavitev naraščanja povprečne globalne temperature,” opozarja Samantha Burgess, namestnica direktorja službe za podnebne spremembe Copernicus.

V soboto spremenljivo z več sončnimi obdobji

V naslednjih dneh se bo nadaljevalo oblačno vreme. Nekaj več možnosti za dež bo jutri, v soboto pa bo nekoliko bolj spremenljivo, z občasnimi krajšimi sončnimi obdobji in tudi kakšno manjšo ploho. “V nedeljo se bo od zahoda spet začela približevati nova vremenska fronta, tako da se bo spet pooblačilo, zlasti na Primorskem pa bo možen rahel dež. Podobno vreme bo tudi v ponedeljek, po torku pa trenutno kaže na nekoliko več jasnine,” pravi Velkavrh.

Letošnja zima, ki danes predaja štafeto meteorološki pomladi, ni bila nič kaj bela, kot bi se za ta letni čas spodobilo. “Padavin je bilo sicer kar precej, a meja sneženja je bila pogosto precej visoko, tako da je še v hribih marsikje kopno, kar ni ravno običajno za ta letni čas. Snega tam do višine 1300 metrov skorajda ni.”

Skok v preteklost

Na današnji dan, 29. februarja, leta 1960 je bila v večjem delu države najvišja dnevna temperatura nenavadno visoka za februar. V Črnomlju se je segrelo do 23 stopinj, na Pragerskem so izmerili 21, na Golniku 19,2, na Zgornjem Jezerskem 18,2 in pri Domu na Komni 11,9 stopinje Cezija. In še kot zanimivost: na jutrišnji dan, 1. marca, leta 2005, je bilo jutro nenavadno mrzlo za marec. V Ratečah so izmerili -24,3, v Kočevju -21,6 in v Biljah pri Novi Gorici -11,5 stopinje Celzija. Najhladneje je bilo v Babnem Polju, kjer se je ohladilo na -30 stopinj. A vrnimo se v sedanjost: danes se bo na Primorskem segrelo do 16, ponekod tudi do 18 stopinj Celzija.


Najbolj brano