Ilirska Bistrica, Postojna, Pivka: čeprav so dobili nove zdravnike, največja stiska ostaja s pediatri

Kadrovske razmere v zdravstvenih domovih na Bistriškem in Postojnskem niso rožnate, vseeno pa od tam zdaj prihajajo dobre novice. Paciente vpisujejo oziroma bodo v kratkem vpisovali novi zdravniki različnih specializacij.

ZD Ilirska Bistrica se je lani povečal z novo zgradbo.  Foto: Jana Krebelj
ZD Ilirska Bistrica se je lani povečal z novo zgradbo.  Foto: Jana Krebelj

ILIRSKA BISTRICA, POSTOJNA, PIVKA > V Zdravstvenem domu (ZD) Ilirska Bistrica paciente vpisujeta novi zdravnici, oftamologinja Petra Zorman in zobozdravnica Ana Maria Dekanić.

Do nove pediatrinje jih loči le še nekaj tednov

Okulistična ambulanta za zdaj deluje enkrat tedensko, a si prizadevajo, da bi jo imeli dvakrat, saj je velika potreba po njej, pojasnjuje direktor ZD Boštjan Plešec. “Še vedno pa bi radi pridobili še enega zobozdravnika, da izboljšamo pokritost. Glede pediatrinje pa je trenutno stanje tako, da se njena zaposlitev pričakuje v naslednjih nekaj tednih,” sporoča. Paciente bo začela sprejemati takoj. Postopki za nujno potrebno zaposlitev pediatrinje trajajo že dalj časa, tudi ko jo bodo pridobili, pa bodo nadaljevali z iskanjem še ene oziroma enega.

Boštjan Plešec

direktor ZD Ilirska Bistrica

“Glede pediatrinje je trenutno stanje tako, da se njena zaposlitev pričakuje v naslednjih nekaj tednih.”

Na novega specialista družinske medicine še vedno nestrpno čakajo tudi pacienti lani upokojene zdravnice Sonje Lovrić. Septembra smo poročali, da je brez osebnega zdravnika ostalo 1433 občanov. Če si medtem niso našli zdravnika zunaj občine, je zanje še vedno edina rešitev ambulanta za neopredeljene. Še vedno pa velja, da bo upokojeno zdravnico nadomestila specializantka, ki je že na specializaciji v bistriškem zdravstvenem domu.

A skrbi za Plešca s tem še vedno ne bo konec. “Po zaposlitvi specializantke bomo še naprej tudi na tem področju poskušali pridobiti dodatno pomoč, saj bomo v naslednjih letih verjetno potrebovali zaradi upokojitve dodatne zdravnike splošne medicine,” pojasnjuje. Sicer pa v ZD, ki se je lani razširil z novimi prostori, v bližnji prihodnosti načrtujejo odprtje internistične ambulante. Plešec ocenjuje, da bodo vse potrebno uredili in ambulanto odprli v začetku aprila. Še letos bi radi spet odprli tudi ambulanto medicine dela, ki so jo morali zapreti zaradi odhoda zdravnika.

Irena Vatovec

direktorica ZD Postojna

“Največja potreba je v našem otroškem dispanzerju, kjer že več let neuspešno iščemo pediatra.”

V Postojni sprejema nove družinska zdravnica

V Zdravstvenem domu dr. Franca Ambrožiča Postojna je začela te dni paciente opredeljevati nova zdravnica družinske medicine Metka Čepar.

Njen prihod je bil nujen, saj so vse ambulante družinske medicine že polno zasedene, po novem osebnem zdravniku pa je doslej povpraševalo več kot 400 ljudi. Po pojasnilih direktorice ZD Irene Vatovec se pri njih trenutno specializirata še dva specializanta družinske medicine. Upokojitev ene od zdravnic se obeta v roku petih let. “Bolj nas skrbijo koncesionarji; eden v Pivki že ima pogoje za upokojitev, dve v Postojni pa jih bosta imeli v roku treh do petih let,” pojasnjuje direktorica.

Še več skrbi pa imajo s pediatrijo. “Največja potreba je v našem otroškem dispanzerju, kjer že več let neuspešno iščemo pediatra.”

V Pivki koncesija še za pediatra

Med občani Pivke, ki so opredeljeni pri družinskem zdravniku Nardu Steglu, je že nekaj časa prisotna skrb, kaj bo, ko se bo ta upokojil. “V primeru, da nas bo zdravnik dr. Stegel obvestil, da se je odločil za upokojitev, bomo izvedli vse ustrezne postopke za podelitev nove koncesije. Trenutno ima okoli 1900 opredeljenih pacientov in svoje delo še vedno opravlja,” sporoča direktorica pivške občinske uprave Mihaela Smrdel. Sicer pa v Pivki - tudi soustanoviteljici postojnskega ZD, kjer so občanom na voljo zlasti specialistične ambulante - primarno zdravstveno varstvo izvajajo koncesionarji.

Z obstoječim številom splošnih zdravnikov in zobozdravnikov trenutno pokrivajo vse potrebe prebivalstva, težave imajo le z zagotavljanjem pediatra. Zdravstveno zavarovalnico bodo zato zaprosili za dodelitev dodatnega programa za Občino Pivka in izvedli postopek podelitve koncesije, napoveduje direktorica.


Najbolj brano