Na 14. Istrski pustni povorki zmago slavili “dekanski vesoljci” (FOTO, VIDEO)

Na pustno soboto je Koper znova gostil prešerne maškare vseh barv in oblik, ki so na ulicah preganjale zimo. Vzdušja ni pokvarilo niti kislo vreme.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Že 14. Istrska pustna povorka ni pritegnila zgolj domačih obiskovalcev. Denimo družina Stevanović se je na koprsko pustno rajanje pripeljala kar iz Celja. Letos so prišli že četrtič zapored, prihoda pa jim ni preprečil niti napovedan dež.

“Všeč nam je ambient. Letos je sicer nekoliko manj okrašeno kot lani, vendar so maske fajn, družba pa je odlična,” se je veselil oče Matevž, ki se je našemil v cirkusanta, pri tem pa nam je opisal še maske preostalih družinskih članov. “Žena je vrvohodka, mlajša hčerka je lev, starejša pa krotilec leva.”

Rdeča nit povorke je bila cirkus

S šminko in drugimi pripomočki so se poklonili letošnji povorki, ki je bila posvečena cirkusu. Sicer pa v Kopru ni manjkalo klovnov, žonglerjev in akrobatov. Slabo vreme pa ni odgnalo niti najmlajših obiskovalcev. Komaj devet mesec stara Hana je na povorko prišla s starši. “To je njeno prvo pustno rajanje,” nam zaupata Diana in Rok, ki sta doma s Kozine. Pravita, da sta rabila deset minut časa, da sta sebe in otroka našemila v družino čebelic.

Zmagovalna Vesoljska fešta

Istrska pustna povorka se je predstavila obiskovalcem vzdolž Ljubljanske ceste in Pristaniške ulice, pustno rajanje pa se je zaključilo v Taverni, kjer so tudi podelili nagrado za naj pustno masko.

V povorki se je predstavilo kar 17 skupin z več kot 500 udeležencev. Med njimi so bile tudi etnografske. Zmago je na koncu sicer slavila skupina Vesoljska fešta iz Dekanov.

Zadovoljni z obiskom

Prireditev Istrski karneval in pester spremljevalni program so organizirali na Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper. “Odziv obiskovalcev je odličen, kljub slabi vremenski napovedi je prišlo veliko ljudi,” je svoje vtise strnil Marko Ferluga, v. d. direktor zavoda.

V grobem je ocenil, da si je povorko prišlo ogledati približno 10.000 ljudi. “Nismo tako veliki kot Ptuj ali Opatija, ampak smo izpeljali že 14. povork, kar nekaj pove o nas. Z optimizmom zremo v prihodnost” je še dodal.


Najbolj brano