Dela na gradbišču drugega tira bi se zaradi stavke lahko ustavila

“Ne, nisem presenečen. Stavka je bila samo vprašanje časa,” pravi Goran Lukić iz društva Delavska svetovalnica. Delavci štirih turških izvajalcev del na drugem tiru so napovedali, da bodo 15. februarja začeli stavkati. Zahtevajo dvig osnovnih plač za 30 odstotkov in plačilo nadur. V družbi 2TDK od vseh udeleženih v tem projektu zahtevajo spoštovanje slovenske delovnopravne zakonodaje.

Delavci štirih turških izvajalcev del pri projektu drugega železniškega tira med Divačo in Koprom bodo 15. februarja začeli 
stavkati.
Delavci štirih turških izvajalcev del pri projektu drugega železniškega tira med Divačo in Koprom bodo 15. februarja začeli stavkati.  

DIVAČA, KOPER > Izvršni odbori sindikatov v Sloveniji registriranih družb Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türkcan so v začetku tedna sprejeli stavkovne zahteve. Zahtevajo 30-odstotni dvig osnovnih plač od 1. februarja, poplačilo vseh opravljenih nadur od začetka dela na projektu drugi tir in izplačilo dodatka za prevoz na oddaljena gradbišča. “Dvig osnovnih plač za 30 odstotkov se mogoče zdi veliko, toda treba je vedeti, da je inflacija od leta 2021 do 2023 znašala skoraj 20 odstotkov, osnovne plače pa so še vedno take kot ob začetku del. Vmes pa se je povečala tudi produktivnost,” pravi Oskar Komac iz sindikata gradbenih dejavnosti pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

V sindikatu so do začetka stavke odprti za pogajanja

Stavkovni odbori so do začetka stavke pripravljeni na pogajanja in iskanja sporazumne rešitve. O tem, koliko delavcev naj bi stavkalo in kako stavka lahko vpliva na gradnjo drugega tira, Komac pravi: “Glede na to, da bodo stavkali delavci na ključnih delovnih mestih na gradbišču, in to v vseh treh izmenah, ocenjujem, da bodo na delu gradbišč, na tistem delu, kjer dela Yapi Merkezi s svojimi podizvajalci, dela lahko zastala. Če nekdo na izkopu ne dela, potem tudi cela veriga nima kaj delati.”

V ljubljanski podružnici družbe Yapi Merkezi stavkovnih zahtev še ne morejo komentirati, saj jih morajo najprej preučiti.

2TDK: stavka ne sme vplivati na časovnico

V družbi 2TDK pravijo, da napoved stavke jemljejo skrajno resno in z vso skrbnostjo. Prav zato so že takoj po prejemu napovedi stavke dali pobudo za sestanek z vodstvi izvajalca gradbenih del. Ta so na sestanku v sredo izpostavila, da so s turškim sindikatom že pričeli z iskanjem rešitev glede zahtev delavcev. “Na sestanku z vodstvi izvajalcev gradbenih del smo poudarili, da napoved stavke ne sme negativno vplivati na časovnico izvedbe projekta,” so povedali v družbi 2TDK in izvajalce pozvali, da aktivno iščejo za obe strani sprejemljive rešitve. “Kot naročnik od vseh udeleženih na projektu drugi tir zahtevamo spoštovanje tako slovenske delovnopravne zakonodaje kot tudi celotnega slovenskega pravnega reda,” so zagotovili in pojasnili, da sami ne morejo urejati medsebojnih pravnih razmerij med delodajalci in delojemalci.

Oglasil je tudi državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan, ki podpira zahteve turških delavcev po spoštovanju slovenske zakonodaje. Poudaril je, da imajo v Sloveniji po zakonu vsi delavci enake pravice: “V praksi pa zaradi večje stopnje podrejenosti in slabše informiranosti tujih delavcev prihaja do kršitev načela enake obravnave. Zato pozdravljam pogum turških delavcev in jih podpiram pri njihovih zahtevah.”Dodal je, da stavko podpira tudi zaradi številnih kršitev, ki jih je odkril inšpektorat za delo. Ta je v zadnjih dveh letih pri družbi Yapi Merkezi in podizvajalcih opravil več kot 120 inšpekcijskih nadzorov in ugotovil številne nepravilnosti. Delavcem niso bili ustrezno plačani socialni prispevki, enako velja za nadure, v praksi se ni spoštovalo predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu.

Delavska svetovalnica: na kršitve smo že dolgo opozarjali

Društvo Delavska svetovalnica je v minulih mesecih večkrat opozorilo na kršitve pravic delavcev turških izvajalcev del pri gradnji drugega tira. Opravljali naj bi veliko več nadur, kot je dovoljeno, plačanih naj ne bi imeli niti vseh socialnih prispevkov. “Mi opozarjamo na delovne pogoje turških delavcev na gradbišču drugega tira že kar nekaj časa. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo prišlo do stavke. Napoved me zato ne preseneča. Mi smo v to problematiko aktivno vključeni, smo v komunikaciji z delavci. Zahteve so odposlane, podprte so s podpisi številnih delavcev. Nikakor ne gre za kaprice peščice nezadovoljnih delavcev,” pravi Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

Dodaja, da je zanje enako, ali gre za veliki nacionalni projekt ali pa manjšega delodajalca, ko so posredi kršitve pravic delavcev. “Naročnik, torej država, ministrstvo za infrastrukturo in družba 2TDK, bi se morali zamisliti. Mi smo jih že mesece in mesece opozarjali na to, kaj se dogaja. Sindikat je vse do izvedbe stavke pripravljen na pogajanja; žogica je zdaj na strani delodajalcev, štirih podjetij, navsezadnje pa tudi na strani glavnega naročnika in investitorja - države. Ne pozabimo tudi, da gre tudi za evropska sredstva.” Društvo je zaradi kršitev delovne zakonodaje lani jeseni napovedalo vložitev kazenskih ovadb zoper Yapi Merkezi in njegovega podizvajalca Türkcan. Yapi Merkezi je konec prejšnjega leta prekinil pogodbo s Türkcanom.


Najbolj brano