Kam za 8. februar?

Drevišnji proslavi ob kulturnem prazniku bodo jutri po vsej državi sledile prireditve z recitali, na stežaj pa bodo svoja vrata odprle kulturne ustanove. To velja tudi za Primorsko, kjer prireditev, povezanih s kulturo in kulturnim praznikom, zagotovo ne bo manjkalo. Prav zato smo za vas pripravili krajši vodnik po prireditvah, vodenjih in recitalih, ki se bodo jutri zgodili na Primorskem.

Člani pesniškega kolektiva Pero Srce bodo obiskovalce koprske 
kavarne Loggia “pocrtali” s poezijo.  Foto: Pero Srce
Člani pesniškega kolektiva Pero Srce bodo obiskovalce koprske kavarne Loggia “pocrtali” s poezijo.  Foto: Pero Srce

PRIMORSKA > Začnimo v najmanjši istrski občini, v Izoli, kjer bodo kulturni praznik počastili z občinsko proslavo. Slednjo bodo pospremili z odprtjem likovne razstave Alibi legendarnega glasbenika Enza Hrovatina ter gledališko predstavo, družbeno angažirano monokomedijo Absurdanija d.o.o.Maje Gal Štromar.

Nič manj pestro ne bo v Piranu, kjer tudi prirejajo občinsko proslavo s podelitvijo Tartinijevih nagrad. Slednjo bo povezoval voditelj, imitator, vsestranski umetnik, ljubljenec slovenske televizijske in odrske scene Klemen Slakonja. Vrata bo odprl tudi Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, ki bo ob kulturnem prazniku ponudil brezplačen ogled stalne in začasne razstave.

79 let kulturnega praznika

Slovenski kulturni dan praznujemo 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na začetku druge svetovne vojne leta 1941 je po sklepu osvobodilnega gibanja postalo vseslovensko praznovanje obletnice pesnikovega rojstva. 1942 so tudi z mislijo na Prešerna predlagali 7. februar kot slovenski narodni praznik vseslovanske enotnosti. 8. februar pa se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945 naprej, predlog zanj so podali člani odseka za prosveto pri Predsedstvu SNOS 28. januarja 1945 v Črnomlju. Dan pesnikove smrti februarja in ne njegovega rojstva decembra je bil primeren zato, ker je tedaj mogoče kritično pregledati kulturne dosežke minulega leta.

V Kopru Karavana kulture

Zanimiv program pripravljajo tudi v Kopru, kjer se bodo ljubitelji poezije podali na Karavano kulture, kot so jo poimenovali organizatorji. Karavana se bo začela na Prešernovem trgu z branjem poezije na prostem ob 11. uri, nadaljevala pa v kavarni Loggia, kjer obiskovalcem že tretje leto zapovrstjo pripravljajo pesniško presenečenje, tokrat začinjeno z glasbo. Ob 17. uri se bo dogajanje preselilo v Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, kjer kolektiv Trup/a v sodelovanju z glasbeno skupino Peška pripravlja glasbeno gledališki performans Mrtvaški ples. Karavano bodo sklenili v Centru mladih Koper z 61. v nizu literarnih večerov Obalne rime.

Zanimivo bo tudi v Pokrajinskem muzeju Koper, kjer poleg dogajanja v samem muzeju in galeriji na Kidričevi ulici v Kopru, vabijo tudi v Brkine, na Grad Prem, kjer med 11. in 16. uro prav tako pripravljajo pester kulturni program. Poezijo bodo namreč brali številni premski avtorji in avtorice.

Občina Ilirska Bistrica pa bo kulturni praznik raztegnila kar čez cel februar. S 44. mesecem kulture in nocojšnjo proslavo se bodo poklonili številnim kulturnim ustvarjalcem. Na proslavi bo spregovorila profesorica slovenske književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Urška Perenič, prisluhnili pa bodo tudi glasbenikom Glasbene šole Ilirska Bistrica, Komornemu dekliškemu zboru Vox Ilirica, članu in članicam Literarnega društva Ilirska Bistrica in godcem skupine Volk Folk.

S proslavitvijo kulture pa so letos nekoliko pohiteli v Ankaranu, kjer so proslavo priredili že v torek in v Sežani, kjer bo v Kosovelovem domu drevi Tinkara Kovač ob spremljavi Big Banda Nova, Danijela Černeta, Boštjana Pertinača in dijakov Umetniške gimnazije Nova Gorica predstavila glasbeno gledališki recital Kosovelove poezije.

Gorici, povezani že leto pred EPK

Leto pred odprtjem Evropske prestolnice kulture se kulturnih prireditev ne otepajo niti v Novi Gorici, kjer si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali Goriški muzej. Za odkrivanje lepote obeh Goric bo organiziran brezplačen čezmejni avtobus EPK, GO! Explore s turističnim vodenjem v obeh jezikih somestja. Tradicionalno pa ob 12. uri na Bevkovem trgu prirejajo še 38. recital Prešernove poezije.

Brezplačen vstop ponuja tudi Tolminski muzej. Poleg stalne razstave Naplavine obsoške zgodovine sta v času odprtja muzeja na ogled še razstava limoških križev, nastala v sodelovanju Narodnega muzeja Slovenije in Tolminskega muzeja in razstava Od groba do groba, ki prikazuje način pokopa na Celjskem in v Posočju.

Filmi v Divači, glasba v Postojni

Na kulturni praznik bo brezplačen tudi vstop v Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači. Med 10. in 17. uro bo na sporedu pustolovščina za družine Filmski detektivi, ob 15.30 pa bodo obiskovalcem postregli z vodenim ogledom njihovih stalnih razstav.

Nekoliko bolj glasbeno obarvano pa bo v Postojni, kjer Notranjski muzej ponuja brezplačno vodstvo po razstavi Rock Postojna z avtorjem Tinetom Kalužo in županom Igorjem Marentičem ob 11.00 uri, takrat bo potekala tudi delavnica “Reciklirajmo vinilke”, med 10.00 in 15.00 uro pa prirejajo sejem vinilnih plošč. Glasba bo odmevala tudi v Parku vojaške zgodovine Pivka, kjer bo nastopil pevski zbor Hrušiški fantje.


Najbolj brano