Ilirska Bistrica: pomoč na domu bo od danes naprej nekoliko dražja

Cene storitve pomoč družini na domu, ki jo v občini Ilirska Bistrica zadnja štiri leta izvaja koncesionar Zavod za socialno oskrbo Pristan, se z današnjim dnem povišujejo za 30 oziroma 50 centov. Za uro storitve bo ob delovnikih treba odšteti šest evrov, ob nedeljah in praznikih pa osem evrov.

Na Bistriškem storitev pomoč družini na domu, ki jo v poprečju 
uporablja 45 občanov, izvajajo štiri oskrbovalke Zavoda Pristan. Foto: Arhiv Zavoda Pristan
Na Bistriškem storitev pomoč družini na domu, ki jo v poprečju uporablja 45 občanov, izvajajo štiri oskrbovalke Zavoda Pristan. Foto: Arhiv Zavoda Pristan

ILIRSKA BISTRICA > Cene storitve pomoč družini na domu se v zadnjih štirih letih, odkar je na Bistriškem izvajanje te storitve prevzel koncesionar Zavod Pristan, niso spreminjale. “V teh štirih letih so se stroški dela bistveno povišali, zato smo morali predlagati novo ceno,” je ilirskobistriškim občinskim svetnikom podražitev storitve utemeljil direktor Zavoda Pristan Martin Kopatin.

Podražitvam botrujejo višji stroški dela

Čeprav gre za zasebni zavod, ki mu je občina za izvajanje storitve podelila koncesijo, morajo pri plačah zaposlenih spoštovati kolektivni pogodbi za javni sektor ter za zdravstvo in socialno varstvo. “Kar potegne za sabo tudi uskladitev plačnih razredov, povišanje regresa za prehrano in letni dopust, pa tudi višje cene pogonskih goriv,” je še dejal.

6

evrov bodo uporabniki pomoči družini na domu plačali za uro storitve ob delovnikih

8

evrov pa ob nedeljah in praznikih

Cena ure storitve ob delovnikih se s 1. februarjem s 5,7 evra povišuje za 30 centov na šest evrov, za pomoč ob nedeljah in praznikih pa bodo uporabniki odšteli 50 centov več, kar pomeni, da bodo plačevali po novem osem evrov. Občina je ob tem delež subvencije še nekoliko povišala, in bo tako po novem subvencionirala 74,5 odstotka ekonomske cene storitve, ki ob delovnikih znaša 23,57 evra, slabih 76 odstotkov nedeljske cene (33,13 evra) in 78 odstotkov praznične (36,31 evra).

Težav s kadri za zdaj nimajo

“Ocenjujemo, da te podražitve ne bodo imele bistvenega vpliva na dostopnost storitve za uporabnike,” je dejal Kopatin in dodal, da lahko vsak, ki ne bi zmogel plačevanja stroška, pri pristojnem centru za socialno delo zaprosi tudi za delno ali celotno oprostitev plačila. V tem primeru plačevanje prevzame občina.

Martin Kopatin

direktor Zavoda Pristan

“Ocenjujemo, da te podražitve ne bodo imele bistvenega vpliva na dostopnost storitve za uporabnike.”

Kljub splošnemu pomanjkanju kadra v socialnovarstvenih ustanovah, pa trenutno pri izvajanju storitve pomoč družini na domu težav s kadri nimajo, je zatrdil direktor. Na Bistriškem storitev, ki jo v poprečju uporablja 45 občanov, izvajajo štiri oskrbovalke, v občini Hrpelje-Kozina tri, v občini Komen dve, na Postojnskem, kjer imajo največ, okrog 145 uporabnikov, pa zanje skrbi približno 13 oskrbovalk.

V Komnu in Postojni so cene dvignili že lani

Cene so že konec lanskega leta povišali v občinah Komen in Postojna, kjer storitev pomoč družini na domu prav tako izvaja Zavod Pristan. V občini Postojna cena za uro storitve ob delovnikih znaša 6,13 evra, ob nedeljah 6,78 evra, ob praznikih pa 7,66 evra, občina pa subvencionira dobrih 73 odstotkov ekonomske cene ob delovnikih in približno 79 odstotkov cene ob nedeljah in praznikih.

V občini Komen, kjer pomoč na domu izvajajo ob delovnikih, cena storitve znaša šest evrov, je pa občina ob decembrski podražitvi povišala tudi subvencijo s 65 na slabih 73 odstotkov ekonomske cene. V občini Hrpelje-Kozina trenutno velja še stara cena 4,06 evra na uro, so pa tudi za uporabnike te občine že pripravili izračun nove cene, ki jo mora potrditi še občinski svet.


Najbolj brano