V Kanalu ob Soči bo vse leto posvečeno Valentinu Staniču

Februarja bo minilo 250 let od rojstva duhovnika, vzgojitelja, alpinista in dobrotnika Valentina Staniča. Ob tej obletnici se bodo v občini Kanal ob Soči znamenitemu rojaku, ki je ustanovil tudi prvo gluhonemnico in prvo društvo proti mučenju živali na naših tleh, poklonili z več dogodki.

 Valentin Stanič se je rodil 12. februarja 1774 v Bodrežu blizu 
Kanala. Foto: Damijan Simčič- ZOSO
Valentin Stanič se je rodil 12. februarja 1774 v Bodrežu blizu Kanala. Foto: Damijan Simčič- ZOSO

KANAL > V sklop praznovanja obletnice med drugim sodi izobraževalno-dokumentarni film o Valentinu Staniču (1774 - 1847), ki so ga pred dnevi premierno predvajali na RTV Slovenija, nastal pa je v lanskem letu. Kdor ga je zamudil, si ga lahko ogleda v arhivu televizije. Dokumentarni portret obuja iz pozabe vsestransko delovanje goriškega rojaka iz burnih časov nekdanje monarhije. Iz Bodreža pri Kanalu ob Soči je šel po znanje v Trbiž, Celovec in Salzburg ter se vrnil med rojake, da bi prispeval k vsakršnemu napredku. V zavesti ljudi je predvsem kot prvi med alpinisti, manj znan pa je po svojem prosvetiteljskem delu in širokih humanitarnih prizadevanjih. V filmu, za katerega je scenarij napisala Tatjana Plahuta, je prikazan kot alpinist, dobrotnik, literat, učitelj, ustanovitelj prve gluhonemnice ter prvega društva proti mučenju živali na naših tleh.

V Ročinju, kjer je Stanič pustil svoj pečati med letoma 1809 in 2024, se bodo nanj spomnili v nedeljo, na 12. tradicionalnem pohodu na 726 metrov visok Čičer. “Letos ga bomo posvetili 250 obletnici rojstva Valentina Staniča, saj je nekaj časa deloval in živel v Ročinju, kjer je tudi Kulturno društvo Valentin Stanič in Dom Valentina Staniča,” razloži Kristina Janežič iz Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Kanal.

12. februarja, na njegov rojstni dan, bo v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kanalu sveta maša v spomin nanj, ob spomeniku pri cerkvi pa bodo recitirali njegove pesmi. Tudi tradicionalen pohod po stopinjah Valentina Staniča, ki bo letos 6. aprila, bo nekaj posebnega. Organizira ga planinsko društvo, ki nosi ime po njem, posvečen mu bo tudi program na zaključni slovesnosti s podelitvijo značk, priznanj in nagrad na Kontradi v Kanalu. Na predvečer pohoda pa bodo v Galeriji Rika Debenjaka odprli razstavo, ki bo s fotografijami in drugim arhivskim gradivom obiskovalcem predstavila Staničevo delo, povezano s planinstvom in alpinizmom.

Občina Kanal ob Soči obeležuje svoj praznik 29. aprila, na dan smrti Valentina Staniča, in tudi na letošnji proslavi ob prazniku bo poudarek na omenjenem jubileju. “Zagotovo bo čez leto še kakšen dogodek v spomin na Staniča, imamo še nekaj idej in želja, da se poklonimo temu zelo velikemu človeku, ki je bil v tistih časih zelo napreden in velik humanist, “ pristavlja Kristina Janežič.


Najbolj brano