Katere so bile najbolj prodajane knjige v letu 2023?

Še zadnjič se lahko ozremo nazaj in pogledamo v preteklo leto 2023. Tokrat smo se ustavili pred knjižnimi policami in ugotovili, katere knjige so v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si najbolj prodajali v lanskem letu.

Radijec Miha Šalehar je letos javnost razburil s svojo izpovedjo v 
knjigi Notranji pir. Foto: Primoz Lavre
Radijec Miha Šalehar je letos javnost razburil s svojo izpovedjo v knjigi Notranji pir. Foto: Primoz Lavre

SLOVENIJA > Tudi letos je prvi dve mesti na lestvici najbolj prodajanih knjig zasedel mladi specializant infektologije David Zupančič in njegovi knjigi Znanost mirnega življenja ter Življenje v sivi coni: Prizori iz življenja mladega zdravnika.

Tretje mesto zaseda AideaKlemna Selakoviča, ki jo je avtor osnoval na pronicljivih mislih gostov podkasta Aidea in lastnih dognanjih ob pogovorih z gosti. Sledita osebno izpovedno delo markantnega radijskega voditelja Mihe ŠaleharjaNotranji pir in Na spletni prižnici Lojzeta Grčmana. Pričakovano je na lestvici najbolj prodajanih knjig v lanskem letu tudi slovenski mojster kriminalk Tadej Golob in šesti del serije o Tarasu Birsi Oj, Triglav, moj dom, ki je izšel pri založbi Goga.

Na sedmo mesto se je uvrstila knjiga Atomske navadeJamesa Clearja, osmo mesto na lestvici pa je pripadlo Urošu Ahčanu, ki je v knjigi Skalpel orisal življenje in delo kirurga, moža in očeta.

Deveto in deseto mesto pa sta pripadla pokojni ameriški motivacijski govornici in pisateljici Louisi L. Hay z delom Življenje je tvoje ter japonski mojster Haruki Murakami s svojo V prvi osebi ednine.

Med knjigami za otroke in mladino še kar prednjači Mali princ Antoina de Saint-Exuperyja, Pasji mož: Dvajset tisoč bolh pod morjem avtorja legendarnega Kapitana GatnikaDava Pilkeyja ter Muca Copatarica Ele Peroci.

Čeravno so bili pred leti nekateri mnenja, da bo pottermanija usahnila in se knjig o mladem čarovniku ne bo več množično kupovalo, je Harry Potter in kamen modrosti, prvi del sedemdelne sage, na četrtem mestu najbolj prodajanih knjig za otroke in mladino.

Sledijo še Nočni živžavSusanne Rotraut Berner, Maček Muri Kajetana Koviča, Polž na potepu na kitovem repu Julie Donaldson in Zverjasec, katerega avtorica je prav tako Donaldson.

Zanimivo je, da so se na lestvico uvrstila kar tri dela Dava Pilkeyja, in sicer še dva dela sage o Pasjem možu ter drugi del Stripovskega kluba Mačjega mulca: Perspektive.


Najbolj brano