16. Bovec Outdoor Film Festival BOFF: rekorden delež slovenskih filmov

Bovec v prednovoletnem času v Stergulčevi hiši gosti tradicionalni, že 16. festival filmov o naravi in športih v njej Bovec Outdoor Film Festival (BOFF). V treh dneh bo ponudil 26 filmov, med njimi bo kar devet slovenskih. Poleg filmov se obeta več pogovorov, predavanj in izletov.

Kratki deskarski film Dannoč prikazuje zgodbo o strastnem 
deskarju Matevžu Mačku.   Foto: Boff
Kratki deskarski film Dannoč prikazuje zgodbo o strastnem deskarju Matevžu Mačku.  Foto: Boff

BOVEC > Festivalski program se vse tri dneve začenja ob 17. uri. Današnji, uvodni dan bo postregel z zanimivimi predavanji. Natalija Štular bo predstavila prvi alpinistični strip Mala kraljica velikih sten, ki govori o življenju in delu Mire Marko Debelak – Deržaj, ženske z izjemnim značajem, mnogimi talenti in znanji, ki so jo zapisali v zgodovino slovenskega in svetovnega alpinizma. Strip je prejel Zlato hruško za leto 2023. Oblikovalka outdoor opreme Neža Peterca, ki išče navdih na dolgih kolesarskih potepih po Evropi in svetu, bo predstavila popravila tehničnih oblačil na terenu in izdelavo nahrbtnikov za alpinistične odprave, Matevž Lenarčič pa bo predstavil knjigo Točka brez vrnitve - Okrog sveta z ultralahkim letalom.

Pogovorom bo sledil filmski večer, ki ga bodo odprli z večkrat nagrajenim slovenskim animiranim filmom Legenda o Zlatorogu. “Sledijo trije ženski filmi, ki so zagotovo jagodni izbor tega žanra za leto 2023. Svetovno premiero, bo ugledal slovenski film Tiha Moč, zgodba o Niki in Andreji, ki se s kolesi odpravita na Kilimandžaro. S svojim podvigom želita pokazati, da ženske smejo sanjati in da je potreben le pogum za njihovo uresničitev. Cikli je filmski projekt popolnoma ženske ekipe. Prikazuje skupino freeriderk, ki raziskujejo osupljive gore Tirolske. Poravnan, med morjem in nebom je vizualno osupljiv in čustveno nabit dokumentarec, ki gledalce popelje na smučarsko pustolovščino visoko nad polarnim krogom,” današnji filmski program predstavljata programska selektorja Matevž in Jan Maček.

Filmsko obarvana bosta tudi jutrišnji in sobotni program. Med domačimi filmi je dobro zastopana ekološka plat. Temni pokrov sveta avtorja Amirja Muratovića govori o raziskavi o prisotnosti črnega ogljika v ozračju s pilotom Matevžem Lenarčičem. Film Skupaj za rise avtorjev Gregorja Šubica in Timoteja Vrtnika govori o naseljevanju risov, domače filmske projekcije spremljajo tudi številni pogovori z avtorji in akterji.

Tuji filmi tudi tokrat pokrivajo široko paleto tem o športih na prostem, od vodnih do snežnih in plezalskih. Posebno aktualen bo prvi od dveh filmov iz plezalske serije Reel Rock, ki bosta v soboto zvečer zaključila spored. To je Resistance Climbing (Odporniško plezanje) o palestinski plezalski skupnosti. “Tako rekoč čisto vsak film pa je za del publike lahko vrhunec festivala,” se nadeja direktor festivala Jan Maček.

Otvoritveni četrtkovi pogovori in predavanja so brezplačni, prav tako petkov in sobotni izlet v jamo Srnica ter prvič ledeni izziv, delavnica lednega kopanja. Organizirali bodo varstvo otrok.


Najbolj brano